Pârâu poluat, grădini distruse. „Parcă le-am stropit cu benzină”

Ploile din ultimele zile au dus nu doar la creşterea debitelor râurilor din judeţ, ci şi la poluarea masivă a unui pârâu din Băleşti. Denumit de localnici „Iazul”, acesta a ajuns să aibă culoarea neagră, arătând ca o masivă pată de petrol, deşi poluarea lui nu s-a făcut cu astfel de produse. O anchetă a fost începută de cei de la Garda de Mediu şi Apele Române pentru a identifica poluatorul, mai ales că sătenii spun că nu e pentru prima dată când au parte de o astfel de poluare.

Supărarea oamenilor din Tămăşeşti şi Ceauru este dată în primul de rând de faptul că Iazul trece prin gospodăriile lor, pe lângă grădini, şi, din cauza poluării, aceştia nu mai pot folosi apa nici la udat şi nici pentru păsări. În plus, la cât de neagră era apa la sfârşitul săptămânii trecute, oamenii s-au temut de infiltrarea acesteia în pânza freatică şi, implicit, de poluarea fântânilor.

„Am luat apă din pârâul acesta, Iazul, cum îi zicem noi, să ud răsadurile şi toate s-au uscat. Parcă le-am ars cu ceva. Nu o să am un fir de varză în grădină din cauza asta. Eu sunt din Băleşti şi niciodată nu am rămas fără varză în grădină. Mai aveam nişte fire de lubeniţă şi tot aşa le-am udat. La fel şi cu ele, parcă le-am stropit cu benzină, aşa arată. Nu mai putem uda grădinile, asta e clar. Au murit peştii, broaştele din apă. Ce era odată aici...”, spune Ion Buicu, un bătrân care oftează adânc după vremurile trecute, dar şi după recolta pierdută din grădină.

Oamenii spun că nici gâşte sau raţe nu se mai încumetă să crească pentru că dacă apa e poluată, nu mai au unde să le ţină. „Avem un vecin care şi acum mai creşte, e singurul de pe aici care a mai rămas cu raţe în curte, dar la poluarea precedentă, când au intrat raţele lui în apă, cred că o lună nu li s-a schimbat culoarea de pe pene. Ele sunt albe, dar au ieşit negre din apă şi au stat aşa murdare mai multe săptămâni, că nu li se mai curăţau penele. Mă mir că nu au murit”, mai spune bătrânul, în timp ce proprietarul păsărilor declară că trebuie să fie atent cu ele când le duce la apă. „Câteodată vine roşie spre maro sau chiar spre negru. E în funcţie de cât de mult plouă. Am înţeles că la Bârseşti e o groapă de gunoi şi de acolo ar zemui spre noi. Nu ştiu cât e de poluată, dar nu mai folosim nici la udat, nici la păsări, că nu ştim ce se întâmplă. Au fost vremuri în care veneau oamenii şi îşi spălau rufele aici, chiar şi cu gâşte sau raţe în apă, şi nu era atâta mizerie. Acum nu se poate descrie în cuvinte situaţia existentă”, spune localnicul.

Reacţia autorităţilor

Garda de Mediu şi Apele Române s-au pus luni în mişcare şi au început verificările în teren pentru a identifica surse de poluare. În cazul în care sursa respectivă aparţine de o firmă, amenda pe care o pot aplica inspectorii este de maxim 100.000 de lei sau chiar plângere penală. Nu e însă prima verificare de acest gen făcută în teren.

Primarul Mădălin Ungureanu are o corespondenţă destul de bogată cu autorităţile de mediu pe această temă, după ce localnicii l-au asaltat cu plângeri privitoarea la poluarea pârâului Iaz. Edilul spune că inclusiv el a mers cu poliţiştii locali să verifice traseul apei pe raza comunei şi nu a găsit nicio sursă de poluare existentă pe suprafaţa administrativă a comunei Băleşti.

„Problema vine din amonte pentru că personal am făcut verificări împreună cu cei de la Poliţia Locală. Nu am găsit nimic pe raza comunei noastre şi, atunci, e clar că problema e din amonte. Am făcut nenumărate sesizări la Garda de Mediu şi Apele Române şi am primit răspunsuri, dar, aşa, evazive. Trebuie verificat în amonte. Pe mine mă depăşeşte problema. Cei în măsură să facă verificări şi să clarifice lucrurile. Oamenii oricum au venit şi mi s-au plâns şi mie de aceste probleme şi, ce am constatat, plângerile vin în special în perioadele cu precipitaţii abundente, aşa cum a fost în ultima problemă”, afirmă edilul.

Vizualizări: 2,229

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: