Parlamentar botoșănean îngrijorat de soarta Serviciului de Probațiune de la Gorj

Un senator liberal din Botoșani i-a cerut, luni, socoteală ministrului justiției, Tudorel Toader, pentru situația „dezastruoasă” din sistemul național de probațiune, într-o adresă oficială acesta invocând și starea în care se află Serviciul de Probațiune de la Gorj.

Aproape necunoscut opiniei publice, serviciul respectiv este cel care, prin consilierii săi, supraveghează condamnații obligați să execute pedepse în comunitate, consiliază victimele unor infracțiuni sau participă la audierea minorilor.

Senatorul Costel Șoptică l-a criticat pe Toader pentru că s-a preocupat mai mult de soarta deținuților, nu și de îmbunătățirea condițiilor de lucru în care își desfășoară activitatea consilierii de probațiune. Parlamentarul i-a prezentat ministrului exemple din câteva județe, printre care a inclus și Gorjul.

„Spre exemplu, Serviciul de Probaţiune Bucureşti mai are funcţională o singură imprimantă, folosită de cei 42 de consilieri de probaţiune! Unii dintre consilierii de probaţiune îşi desfăşoară activitatea în condiţii mai grele decât cele ale deţinuţilor, de exemplu cei 17 consilieri din cadrul Serviciului de Probaţiune Bacău lucrează într-un spaţiu de 40 metri pătraţi, ceea ce înseamnă 2,25 m.p./consilier. În situaţii similare sunt consilierii din Prahova, Galaţi, Alba, Gorj. Alţii lucrează în mansarde slab luminate (cazul Serviciului de Probaţiune Constanţa) sau în spaţii fără niciun fel de aerisire sau ventilaţie (Serviciul de Probaţiune Dâmboviţa). De la 1 ianuarie 2018, există consilieri de probaţiune ce riscă să fie daţi afară din sediile instanţelor de judecată pentru neonorarea plăţilor faţă de tribunale pentru utilităţi sau consumabile, fără a fi identificate sedii noi pentru aceştia, sau existând sedii improprii, precum foste arhive neigienizate”, arată senatorul liberal în adresa pe care i-a înaintat-o ministrului justiției în speranța că lucrurile se vor îmbunătăți.

Vizualizări: 381

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: