Pârvulescu (FNME), revoltat din cauza birocraţiei: Parcă am face vilă în pădure

Blocajul din faţa excavatoarelor îi exasperează pe liderii de sindicat din minerit. După ce ani de zile nu s-au mai extins fronturile de lucru, acum multe cariere riscă să se blocheze pentru că utilajele nu mai pot avansa. „Ei consideră ca şi când noi am face vilă în pădure, ceea ce e o aberaţie”, a reacţionat preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu.

Pe lângă cheltuielile substanţiale cu plata certificatelor de dioxid de carbon, Dumitru Pârvulescu a readus în discuţie o problemă acută în carierele din Gorj: lipsa fronturilor de lucru. Sunt cariere unde activitatea riscă să fie stopată pentru că excavatoarele nu au unde să mai meargă. „Nevoi sunt multe în cariere şi termocentrale. E nevoie de energia produsă din cărbune în România. Statul şi-a luat mâna de pe noi şi, de ani de zile, trebuie să ne descurcăm cum putem. Fronturile de lucru nu se rezolvă de pe o zi pe alta. Ani de zile s-au tărăgănat până anul trecut acele exproprieri de utilitate publică. Aceste chestiuni nu deblochează imediat carierele pentru că lucrurile pe care nu le faci ani de zile datorită acestor blocaje le remediezi poate în ani de zile. Asta se întâmplă şi la Roşia, Roşiuţa, Cariera Jilţ Nord şi Sud. Avem acea problemă extraordinar de gravă cu scoaterea din circuitul silvic, adică chiar dacă noi asigurăm siguranţa sistemului energetic, ne consideră ca şi când noi am face vilă în pădure, ceea ce e o aberaţie. Nu se poate aşa ceva, dar asta e România! În plus, când plăteşti peste 1,4 miliarde de lei noi pe certificate de CO2 ca să funcţionezi, nu ne e bine”, a spus Dumitru Pârvulescu.

Toate aceste probleme sunt transmise frecvent oficialilor de la Ministerul Energiei şi Guvernului României, dar companiei nu i se dă nicio mână de ajutor, a mai adăugat liderul FNME: „Dacă am avea bani de dezvoltare, dacă n-am plăti acei bani extraordinar de mulţi care se duc, numai Dumnezeu ştie unde, în fondul de mediu, şi de acolo, Dumnezeu cu mila, probabil că şi utilajele şi instalaţiile din termocentrale ar arăta altfel. Pentru asta, lucrătorii fac eforturi mult mai mari decât ar trebui. E nevoie, şi am transmis-o şi premierul României, indiferent cum s-a chemat, de reaşezarea competiţiei în piaţa de energie pentru că, în momentul de faţă, nu există concurenţă loială în piaţa de energie. În momentul în care pui cărbunele să concureze cu alte surse de energie, ştiind că aici costurile sunt mai mari, costurile de producţie, şi, în acelaşi timp, tu producţia de energie pe cărbune o suprataxezi cu acea taxă aberantă, e greu să spunem că putem merge mai departe cu această piaţă de energie în România”.

Vizualizări: 2,239

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: