Patroana unor farmacii din Târgu Jiu, primul Paști în pușcărie

Verdictul definitiv al instanțelor de judecată a trimis-o în spatele gratiilor pentru o bună perioadă de acum încolo pe patroana unor farmacii din municipiu. Teodora Surdoiu a fost condamnată pentru a doua oară pentru credite luate cu acte false, înșelăciunea fiind o acuzație pentru care ea a mai primit în urmă cu câțiva ani o condamnare.

Sentința de acum câţiva ani era cu suspendare, inculpata având obligația să stea cuminte în perioada în care se afla sub supraveghere. A venit însă a doua condamnare, definitivă, de această dată, Curtea de Apel Craiova confirmând verdictul dispus toamna trecută de magistrații Judecătoriei Târgu Jiu. Surdoiu primise atunci o condamnare de 3 ani și jumătate, cu executare, aceiași pedeapsă fiind dispusă acum și la Craiova, numai că, aici, magistrații au schimbat încadrarea faptelor comise de inculpată. În ambele sentințe a fost inclus și verdictul anterior, care era cu suspendare, Teodorei Surdoiu fiindu-i imposibil acum să mai scape de cătușe.

„Condamnă inculpata Surdoiu Teodora, la pedeapsa de 2 ani închisoare. Recontopeşte pedepsele (...) în pedeapsa principală cea mai grea de 2 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, în total 3 ani şi 6 luni închisoare, ce se va executa potrivit art. 60 Cod penal”, se arată în decizia instanței, articolul 60 din Codul Penal fiind cel care descrie modul în care este executată pedeapsa în pușcărie.

Bună de plată din puşcărie

După pronunțarea sentinței, afacerista a și fost încarcerată de polițiștii gorjeni, ea urmând să execute pedeapsa în Penitenciarul Craiova.

Sentința instanței nu o trimite după gratii chiar înainte de Paști, ci o obligă și să plătească banii pe care i-a luat ilegal drept credite. Două firme care se constituiseră părți civile au respinse acțiunile lor de către instanță, dar o bancă tot are posibilitatea să recupereze ce se mai poate de la inculpată. BCR a primit încă de când procesul era la Judecătoria Târgu Jiu dreptul de a i se achita peste 47.000 de euro și circa 93.000 de lei pentru creditele luate de Surdoiu. De altfel, și în dosarul anterior, Surdoiu a fost condamnată cu suspendare tot pentru că fraudase aceeași bancă prin luarea unui credit cu acte false.

Cum a dat tunurile

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu au reținut că femeia folosea acte falsificate pentru angajații săi, cărora le trecea pe hârtie venituri mai mari, reușind astfel să încaseze credite pe care ulterior nu le mai restituia. „Pe majoritatea adeverinţelor de salariu inculpata Surdoiu Teodora a consemnat acelaşi salariu în valoare de 2.024 lei (2.900 lei brut), indiferent de funcţia deţinută de angajat (asistent farmacie, inginer, dulgher, muncitor necalificat, conducător auto), aspect puţin probabil a fi real, în condiţiile în care o persoană fără studii ori cu studii medii nu poate fi remunerată la fel ca o persoană cu studii superioare, iar între persoane cu aceeaşi calificare existau discrepanţe mari ale nivelului de salarizare (550 lei sau 730 lei faţă de 2.900 lei). Tot relevant în dovedirea activităţii infracţionale a inculpatei Surdoiu Teodora este şi faptul că aceasta a întocmit şi eliberat adeverinţele de salariu în numele SC R… SRL, SC F…. SRL şi SC C…. SRL, pentru împrumutaţi sau coplătitori, fără a respecta ordinea cronologică, aceste acte având numere de înregistrare mai mici decât cele eliberate la date anterioare”, se arată în rechizitoriul trimis instanţei de judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.

Vizualizări: 6,032

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: