Patru gorjeni, nominalizaţi într-un raport pe justiţie
O parte a presei centrale a prezentat pe larg un raport realizat de Fundația „The Henry Jackson Society”, care nu prezintă într-o lumină prea bună DNA și SRI, dar interesant este că în acest document sunt patru nume importante în Gorj: Victor Ponta, Laurențiu Ciurel, Dănuţ Volintiru și Toni Greblă. Dacă acest raport surprinde sau nu adevărul poate aprecia fiecare cititor în parte.
Patru persoane din Gorj sunt subiect într-un raport făcut de o fundaţie din Marea Britanie. Henry Jackson a fost un congressman american, democrat. În acest grup se află și jurnalistul Robert Kagan, soțul Victoriei Nuland, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euroasiatice. În raport scrie că DNA este parte în luptele politice și că, judecând după greşelile din sistemul justiţiei din România, un număr mare de persoane sunt nevinovate şi au devenit victime ale erorilor judiciare.
Trioul Ponta – Volintiru - Ciurel
Procurorul DNA Dănuț Volintiru este subiect în acest raport. Legăturile lui cu Victor Ponta și Laurențiu Ciurel sunt prezentate pe larg. Volintiru a ajuns la București, de la DNA Gorj, în 2013 și a fost promovat într-o funcție de conducere. Ulterior, DNA Gorj a fost desfiinţat pentru lipsă de activitate!! Organizaţia face legătura dintre acesta și Victor Ponta, din 2004 Ponta fiind deputat de Gorj. Apare în schemă și Laurențiu Ciurel, fost vicepreședinte PSD Gorj, promovat director general la CE Oltenia.
Ciurel și Ponta sunt părți într-un dosar de corupție aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Alte dosare însă au primit NUP. „Natura relației lor a făcut obiectul unei anchete, după ce soția lui Volintiru a primit un comision notarial suspect de mare (circa 130.000 de euro) în martie 2015 de la Complexul Energetic Oltenia, aflat în proprietatea statului. Plata comisionului a fost aprobată de directorul general Laurențiu Ciurel, proeminent membru PSD, acum coinculpat în cadrul dosarului de spălare de bani în care este cercetat Victor Ponta. Fostul premier este acuzat că, în 2007 – 2008, ar fi primit, în calitate de avocat, de la Complexul Energetic Rovinari din Gorj, sume de bani pentru activități pe care nu le-ar fi desfășurat. În perioada respectivă, șef la Rovinari era același Ciurel. În calitate de șef al DNA Gorj în perioada efectuării plăților, Dănuţ Volintiru închisese alte două investigații privindu-l pe Ciurel”, se arată în documentul Fundației „The Henry Jackson Society”.
Greblă și „kompromat”
Raportul stabilește o implicare a SRI în actul de justiție, dând exemplu dosarul lui Toni Greblă, fost senator de Gorj și fost judecător constituțional. În ianuarie 2015, Curtea Constituțională respinge o lege privind atacurile cibernetice, care ar fi permis serviciilor secrete drepturi fără precedent de acces la datele personale din computere. Anterior, CCR mai declarase neconstituționale alte două legi promovate de SRI. A doua zi după vot, unul dintre judecătorii Curții, Toni Greblă, este arestat de DNA și acuzat că și-a folosit influența pentru a ocoli sancțiunile impuse de UE Rusiei, se arată în raport. „Decizia de a-l aresta după aceea a fost o plată (pentru votul din CCR – n.r.) și un semnal că, atunci când e nevoie, justiția din România încă lucrează după vechile principii sovietice „kompromat” (prescurtare de la „compromitere”, în rusă – n.r.) și „hiper-legalism”. Serviciile secrete din blocul comunist strângeau materiale compromițătoare – reale sau false – despre cetățeni. Acestea puteau fi folosite după plac de către stat pentru a pedepsi actele de nesupunere prin ceea ce păreau procese normale și neinfluențate. Această metodă încă este folosită în Rusia de azi și, se pare, și în România. (...) Aceasta explică de ce anchete recente anticorupție se referă la acuzații vechi de un deceniu și mai bine. Dovada a fost păstrată pentru momentul oportun”, se mai arată în raport.