Martor reaudiat după ce ar fi minţit într-un proces

Unul dintre martorii cheie în dosarul în care trei foști directori ai Uzinei Mecanice Sadu sunt acuzați de delapidare a fost reaudiat, marți, în cadrul procesului ce are loc la Judecătoria Târgu Jiu. Ion Boncu a fost gestionar la una din magaziile speciale ale uzinei, cea cunoscută sub numele RM 69 și despre care anchetatorii spun că din ea au fost scoase fără acte sute de tone de materiale speciale pe care muncitorii le foloseau în procesul de producție deși destinația acestora era de rezervă de mobilizare.

La începutul anchetei ce a dus la inculparea foștilor directori generali Gheorghe Lori Boian și Nicolae Dijmărescu, precum și a fostului director comercial Gabriel Lucian Bogdan, martorul Boncu a declarat că a permis scoaterea cantităților de materiale speciale din RM 69 pentru că șefii îl amenințau. Ulterior directorii au fost trimiși în judecată pentru delapidare, fiind acuzați că ar fi prejudiciat uzina cu peste 1,5 milioane lei prin folosirea ilegală a materialelor luate din depozitul amintit.

Ion Boncu a dat o declarație în toamna anului trecut la instanță, dar imediat a fost chemat la Parchet pentru ca procurorii să se convingă dacă minte sau nu, după ce în fața judecătorului de caz a susținut că nu a fost amenințat de șefi. La termenul de marți, bărbatul de abia a îngăimat câteva cuvinte din care reieșea că și acum susține că nu a fost amenințat. A menționat însă că le cerea celor care veneau să ridice materiile prime fără acte să îi pună pe superiorii lor să îi dea un telefon și să le confirme că ei au dispus folosirea cantităților respective. Boncu susține că foștii directori deveniți inculpați îl sunau și îi cereau să scoată marfa care i se cerea, ulterior urmând să fie întocmite și actele, ceea ce, de multe ori nu se mai întâmpla. Bărbatul a precizat că nimeni nu l-a amenințat, dar lui îi era teamă de șefii săi și de fiecare dată executa ordinele primite, fiind convins că altfel își risca locul de muncă, nu contractul de muncă. El a explicat și cum de a menționat în prima declarație că a fost amenințat spunând că în timpul audierilor un polițist ar fi scris hârtia, iar el a semnat-o fără să o citească, nefiind primul martor care face astfel de „precizări” la audierile de la instanță.

În urma declarațiilor de marţi nu este exclus ca procurorii să îl acuze pe Boncu de mărturie mincinoasă, așa cum s-a mai întâmplat și în alte cazuri.

Vizualizări: 1,079

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: