Pătrunjelul, un aliment minune în bucătărie

Pătrunjelul e o plantă aromatică cu o largă răspândire în bucătăria europeană. Este de regulă presărat peste toate mâncărurile, e folosit verde sau uscat,  aroma sa primăvăratică fiind extrem de plăcută în mâncare. Puţini din cei care exclud pătrunjelul din alimentaţie ştiu însă cât este de important pentru sănătate.

Pătrunjelul, o plantă aparent banală, conţine o mulţime de componente miraculoase pentru sănătate fiind o adevărată magazie de nutrienţi, vitamine şi antioxidanţi. Plantă specifică pentru regiunea Mediteraneană şi Sud Estul Europei, deci şi pentru ţara noastră, pătrunjelul se cultivă de mai bine de 2000 de ani, la început fiind folosit doar în scop medicinal, nu ca aliment. Grecii antici considerau că pătrunjelul este o plantă sacră şi de aceea îl foloseau pentru a-i decora pe câştigătorii din concursurile atletice şi pentru a decora mormintele. Practica utilizării pătrunjelului ca decoraţiune şi plantă aromatică pentru mâncăruri are de asemenea o istorie lungă, datând din Roma antică.

Beneficiile pentru sănătate ale pătrunjelului

O legătură de pătrunjel poate aduce cu mult mai mult decât frumuseţe în farfurie. Pătrunjelul conţine două tipuri de componente rare, foarte folositoare organismului nostru, uleiuri volatile, ca de exemplu acidul miristic şi flavonoide, care au proprietăţi antioxidante.

Planta cu frunze verzi şi aromate este de asemenea o sursă importantă de anti-oxidanţi şi o sursă excelentă de vitamina A si C. Vitamina C are multiple funcţii, dar este benefică mai ales la ameliorarea bolilor cardiovasculare şi a presiunii crescute a sângelui. Consumul alimentelor bogate în Vitamina C cum e pătrunjelul ajută la dilatarea vaselor de sânge, ceea ce reduce riscul atacului de cord. Consumul de pătrunjel ajută şi la fortifierea sistemului imunitar fiind astfel facilitată şi absorbţia fierului în organism. Beta-carotenul, un alt component important al pătrunjelului şi important anti-oxidant, are un rol recunoscut în funcţionarea optimă a organismului.

Alte beneficii ale pătrunjelului:

-      este o sursă importantă de acid folic, unul dintre cele mai importante B-uri care ajută organismul la nivel cardio-vascular şi are un efect tonic asupra inimii;

-      componentele existente în pătrunjel ajută de asemenea la eliminarea fluidelor în exces din corp şi sprijină funcţionarea rinichilor;

-      daca mănânci în mod regulat pătrunjel, aduci un aport important pentru controlul presiunii din sânge;

-      consumul de pătrunjel ajută şi la ameliorarea durerilor încheieturilor

-      ceaiul din pătrunjel este foarte bun pentru digestie;

-      pătrunjelul are un rol important în tratarea tumorilor canceroase.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: