Pedeapsă de şase ani cu executare pentru Ninel Potârcă

Nici în cele mai negre vise fostul candidat la Preşedinţia României nu s-ar fi gândit că judecătorii îl vor „cadona” cu ŞASE ani de închisoare cu executare. Atât au decis magistraţii de la Curtea de Apel Craiova că trebuie să stea după gratii Constantin Ninel Potârcă, fratele său şi alţi doi inculpaţi primind şi ei pedepse mai mari decât cele decise iniţial la Târgu Jiu.

 „Obama” de Meteor, cum i se spunea de către apropiaţi în alegerile prezidenţiale din 2009, are parte de veşti tot mai rele dinspre Justiţie. După ani de zile în care acesta părea să nu aibă probleme majore cu instanţele de judecată, ieri la Curtea de Apel Craiova Constantin Ninel Potârcă a primit o veste care l-a pus cu siguranţă pe gânduri. Cei 3 ani şi jumătate de detenţie decişi de tribunalul Gorj au fost majoraţi de judecătorii din Bănie la 6 ani, cu executare. Sentinţa nu este definitivă, dar şi pentru fratele acestuia magistraţii au decis o majorare a pedepsei de la doi ani şi jumătate la 5 ani. Alţi doi inculpaţi din dosar au şi ei pedepse mai mari decât la Târgu Jiu. Astfel, Mihalache Radu are de executat 3 ani de detenţie, iar fratele acestuia, Dan Radu, recidivist, primind o pedeapsă de 4 ani, în care au fost contopite şi alte pedepse decise de diferite instanţe în dosarele în care a fost inculpat la Râmnicu Vâlcea şi Piteşti. Pentru toţi, magistraţii au decis interzicerea unor drepturi civile pentru diferite perioade de timp, printre interdicţii fiind inclusiv dreptul de a alege sau a fi ales, ceea ce îl scoate pe tuşă definitiv pe fostul prezidenţiabil.

Despăgubiri enorme

Inculpaţii din acest dosar au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală, la firmele lor folosind acte false pentru a nu plăti impozite către statul român. După ani de zile de la comiterea faptelor, statul îşi cere banii înapoi, iar sumele nu sunt deloc mici, ci, din contră, probabil cele mai mari din Gorj decise până acum de vreo instanţă de judecată. „Obligă pe inc.Potârcă Constantin Ninel în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C.Siatra Prod SRL Tg.Jiu prin lichidator S.P. Capiv I.P.U.R.L. Tg.Jiu,către partea civilă la 181.394.912 lei despăgubiri civile, din care 10.365.561 lei în solidar cu inc.Potârcă Tănase,10.630.518 lei în solidar cu inc.Radu Dan,6.415.392 lei în solidar cu inc. Radu Mihalache şi partea responsabilă civilmente S.C.Silnef S.R.L. Rm.Vâlcea,la care se adaugă accesoriile aferente calculate potrivit Codului de procedură fiscală”, se arată în decizia instanţei.

Puşcărie pentru combinatul de la Arad

Instanţa a menţinut acum sechestrul pe palatul pe care fraţii Potârcă îl au în cartierul Meteor, judecătorii dispunând şi anularea facturilor false. Cei patru inculpaţi din acest dosar au fost trimişi în judecată în mai 2011 de către Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii menţionând la acel moment că fostul candidat la Preşedinţie a folosit în contabilitatea uneia dintre firmele sale facturi fictive pentru a nu plăti statului impozite şi taxe în valoare de peste 18,6 milioane de lei. Conform anchetatorilor, din suma respectivă 8 milioane de lei ar fi fost TVA, iar restul reprezenta impozit pe profit, firma Siatra Prod SRL, aflată în faliment în prezent, ocupându-se cu colectarea de fier vechi.

Procurorii DNA susţin că actele false provin de la firmele celorlalţi inculpaţi, aceştia antedatând documente contabile pentru a acoperi operaţiuni nelegale efectuate de firma lui Potârcă. Firma sa, Siatra Prod SRL, a achiziţionat în anul 2000 fostul combinat chimic din Arad, pe care ulterior l-a demolat şi l-a vândut la fier vechi. Firma este în prezent în lichidare judiciară, aceasta mai având în proprietate la Arad terenurile fostului combinat, suprafaţa totală fiind de peste 40 de hectare.

Alte dosare penale

Constantin Ninel Potârcă a mai fost condamnat anul trecut, într-un alt dosar,  la doi ani de închisoare cu suspendare, tot de Tribunalul Gorj şi tot pentru evaziune fiscală. Sentinţa nu a fost definitivă, dosarul fiind acum pe rolul Curţii de Apel Craiova. Fratele său, Toma Potârcă, este implicat şi el într-un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, procurorii DNA trimiţându-l aici în judecată alături de alte opt persoane, printre care fostul manager Răzvan Adrian Mocanu şi Monica Răduţ, fost director administrativ al Institutului Naţional de Pneumoftiziologie "Marius Nasta” din Capitală. Aceasta a fost acuzată de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.  Toma Potârcă şi patronii altor firme din cartierul Meteor din Târgu Jiu au încheiat cu institutul din Bucureşti contracte de prestare a unor servicii, inclusiv de transport a cadavrelor, pentru care unitatea sanitară a plătit operaţiuni fictive sau mult mai scumpe decât preţul pieţii, fosta conducere a institutului primind, în schimb, sume de bani sau bunuri, conform anchetatorilor.

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: