Pedeapsă uriașă pentru o firmă în urma unui accident mortal de muncă

Verdict al Judecătoriei Târgu Jiu într-un dosar în care firma Energomontaj SA a fost trimisă în judecată împreună cu doi bărbați, șefi ai unui muncitor care și-a pierdut viața în urma unui accident mortal de muncă la o termocentrală din județ. Magistrații au găsit acum vinovată și firma la care lucra victima, pedeapsa în cazul acesteia măsurându-se în amenda pe care o va avea de plătit.

„Condamnă inculpata S.C. ENERGOMONTAJ S.A. la pedeapsa de 200.000 lei amendă penală, echivalentul a 200 zile-amendă înmulţit cu suma de 1.000 lei corespunzătoare unei zile-amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. (…) Condamnă inculpata S.C. ENERGOMONTAJ S.A. la pedeapsa de 120.000 lei amendă penală, echivalentul a 120 zile-amendă înmulţit cu suma de 1.000 lei corespunzătoare unei zile-amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. (…) Contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea, la care adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, în total 240.000 lei amendă penală, echivalentul a 240 zile-amendă înmulţit cu suma de 1.000 lei corespunzătoare unei zile-amendă”, se arată în verdictul instanței.

Cei doi șefi ai victimei, trimiși în judecată pentru același gen de acuzații ca și în cazul firmei, au primit și ei pedepse de câte 2 ani închisoare, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 2 ani și 6 luni. Ion Mircea Rușinaru și Mihai Mara au de prestat fiecare și câte 60 de zile de muncă în folosul comunității la Termo Craiova SRL sau la Biblioteca Județeană din Craiova.

Inculpații, inclusiv firma Energomontaj, au mai fost obligați de instanță să suporte despăgubiri pentru rudele bărbatului decedat, sumele nefiind deloc unele de neglijat. „Admite în parte acţiunile civile exercitate de către părţile civile şi obligă în solidar inculpaţii să plătească, cu titlu de despăgubiri civile reprezentând daune morale, câte 80.000 lei pentru fiecare dintre părţile civile Ştirbu Valentin şi Ştirbu Mihaela, respectiv câte 40.000 lei pentru fiecare dintre părţile civile Ştirbu Ion şi Ştirbu Elisabeta. În baza art. 274 Cod pr. pen., obligă fiecare dintre inculpaţi la plata către stat a sumei de câte 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. În baza art. 276 Cod pr. pen., obligă fiecare dintre inculpaţi să plătească părţilor civile suma de câte 331 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, reprezentând cheltuieli de transport ”, a mai hotărât instanța, verdictul nefiind definitiv.

Vizualizări: 2,419

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: