Pensie “nesimțită” pentru procurorul Diaconescu

Pensiile de sute de milioane de lei de care beneficiază unii magistrați au stârnit deja revolta opiniei publice, pe considerentul că este vorba de pensii speciale, cu mult mai mari decât contribuțiile aduse de respectivii la bugetul asigurărilor sociale. Dar, atunci când afli că procurorul Diaconescu s-a pensionat cu o pensie de 107 milioane de lei, te apucă furia. Pentru cine nu știe, Diaconescu este procurorul din rechizitoriile căruia au fost trimiși în închisoare mai mulți oameni nevinovați. Cel mai cunoscut caz este cel al lui Marcel Țundrea, gorjeanul care a stat 12 ani în pușcărie pentru o crimă pe care nu a comis-o. Procurorul Diaconescu, dorind probabil să se remarce prin numărul de cazuri soluționate, a convins două bătrâne să își schimbe mărturiile inițiale și așa s-a ajuns la condamnarea lui Țundrea. Un caz extrem de subțire, făcut din condei de procuror, care mai departe a convins judecătorul să dea sentința de 25 de ani pentru omor. Țundrea a scăpat după 12 ani, când un alt procuror a acceptat să trimită spre analize probe ADN care au dovedit că probabilitatea ca Țundrea să fie autorul violului urmat de crimă este ZERO. Am putea să credem că Diaconescu a făcut o greșeală și că greșeala este omenească. Numai că acest procuror, pensionat acum cu o pensie de 107 milioane de lei vechi, a spus și după dovedirea nevinovăției lui Țundrea că analiza ADN nu mai poate fi o probă după 12 ani și că îl consideră în continuare vinovat. Dacă știa suficientă carte, Diaconescu ar fi știut poate că proba ADN era valabilă și după mii de ani. Nu a avut nici cea mai mică mustrare de conștiință după ce s-a dovedit că a băgat un nevinovat în pușcărie, așa cum probabil i se pare că își merită cu prisosință pensia.

Cazul Țundrea nu este singular în cariera procurorului Diaconescu. Un alt gorjean, Mădălin Tomulescu, a fost închis pentru uciderea unui cioban, și Gheorghe Tudor, condamnat, de asemenea, la 25 de ani de închisoare pentru uciderea unei bătrâne, deși adevăratul criminal își mărturisise fapta. Ambii au fost eliberați de judecători după luni sau ani de detenție, din cauză că s-a dovedit că probele nu erau clare. Tomulescu a spus că și-a recunoscut fapta pentru că a fost bătut și amenințat de anchetatori. Tudor a fost condamnat la 23 de ani pentru tâlhărie și crimă, dar după o vreme un anume Petre Marin s-a denunțat ca fiind adevăratul ucigaș al bătrânei. Tot ce făcuse Tudor a fost să schimbe la casa de schimb valutar cei 400 de dolari pe care Marin îi furase de la bătrâna respectivă. O probă considerată suficientă de procurorul Diaconescu.

Acum, procurorul Diaconescu nu mai poate face rău la nimeni. A fost pensionat și va hălădui cu pensia de 107 milioane de lei, asta dacă nu cumva premierul Boc va reuși în încercarea lui de a-și asuma răspunderea pe noua lege a pensiilor, care va impune și recalcularea pensiilor nesimțite. În acest timp, Țundrea se odihnește la doi metri sub pământ, pentru că bolile căpătate în pușcărie i-au pus capăt zilelor după numai câțiva ani de libertate. Tudor a plecat din țară să muncească prin străini, iar Tomulescu s-a întors în pușcărie, fiind acuzat de tentativă de viol asupra unui băiat, obicei deprins probabil în anii pe care i-a stat nevinovat în pușcărie.

Cristi Popescu

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: