Pensionarii cu venituri mici au prioritate la biletele de tratament

Pensionarii nu vor mai sta la cozi interminabile pentru a obţine bilete subvenţionate în staţiunile de tratament. Până acum, biletele erau acordate în ordinea depunerii cererilor, ceea ce îi făcea pe pensionari să se bulucească la uşile Caselor de Pensii. Acest criteriu nu va mai fi luat în calcul începând din acest an, fiind stabilite o serie de criterii noi pentru acordarea biletelor de tratament. Prioritate vor avea acum pensionarii cu venituri mici, dar şi cei care nu au beneficiat de bilete în ultimii doi ani. Pentru că au fost schimbate criteriile, Casa de Pensii Gorj a fost nevoită să respingă toate cele 1.800 de cereri depuse până acum.

Casa Naţională de Pensii a decis că în 2010 vor fi trei principale criterii de acordare a biletelor de tratament pentru pensionari: categoria de pensie primită, cuantumul pensiei şi frecvenţa cu care un anumit pensionar a primit bilete de tratament în anii din urmă.  În ceea ce priveşte categoria de pensie la care este încadrat un solicitant de bilete, prioritate vor avea cei cu pensie de invaliditate, apoi cei ieşiţi la pensie pentru limită de vârstă şi cu vechime integrală, cei pensionaţi anticipat sau anticipat parţial şi, în cele din urmă  (ca şanse de a prinde bilete) pensionarii cu stagii incomplete de cotizare.

Criteriul al doilea, al cuantumului pensiei, va acorda prioritate celor cu venituri lunare de până la 400 de lei, apoi celor cu venituri cuprinse între 400 şi 800 de lei etc, ultimii fiind pensionarii cu venituri lunare mai mari decât salariul mediu brut pe economie. În fine, referitor la frecvenţa cu care un solicitant a mai beneficiat de bilete de tratament, prioritate vor avea cei care nu au mai mers în staţiune în ultimii doi ani, apoi cei care au mers în staţiune, dar în extrasezon şi, dacă mai există bilete disponibile, şi cei care au beneficiat de bilete în ultimii doi ani, în perioade considerate ca fiind "de sezon" (31 mai - 15 august).

Pentru fiecare caz particular, în funcţie de încadrarea în criteriile amintite, se va calcula un punctaj individual, cu ajutorul calculatorului. Mai trebuie remarcat faptul că Decizia 136/2009 stabileşte că cererea şi celelalte acte care stau la baza obţinerii unui bilet de tratament trebuie depuse la Casa de Pensii cu cel puţin 40 de zile înainte de "prima lună din perioada pentru care se solicită bilet".

Toate cele 1.800 de cereri depuse au fost respinse

Beneficiarii biletelor de tratament trebuie să înţeleagă faptul că cererile pe care le-au trimis până în prezent pe adresa Casei Judeţene de Pensii nu sunt luate în calcul din cauză că s-au modificat criteriile şi tipul cererii. Cele aproximativ 1.800 de cereri au fost respinse. „Noi am primit foarte multe cereri pentru bilete de tratament însă acestea nu sunt valide. Am înapoiat unele dintre ele expeditorilor, însă din lipsa banilor acest lucru nu a mai fost posibil şi cu restul cererilor. Cei care vor bilete trebuie să completeze noile cereri şi să le trimită din nou”, susţine Ioana Talău.

Pensionarii gorjeni au început deja să se intereseze de noile criterii. „Am înţeles că s-au modificat criteriile şi am venit să vedem care este treaba cu biletele de tratament, că ne-au zis să venim pe 15 decembrie, apoi pe 1 ianuarie şi de aceea am venit până aici. Noi suntem oameni bătrâni şi bolnavi şi trebuie să mergem în staţiune să ne tratăm. Eu am mers până acum numai la Govora şi tot acolo vreau să merg pentru că m-am simţit foarte bine. Sper să primesc bilet şi anul acesta”, a declarat un pensionar.

Ioana Talău a menţionat că până acum nu se ştie câte bilete vor veni în Gorj, pentru că deocamdată nu s-a aprobat bugetul asigurărilor sociale şi nu se cunoaşte suma alocată biletelor de tratament. „După ce se va aproba bugetul va fi o licitaţie pentru achiziţionarea biletelor de tratament de la furnizori”, a declarat Ioana Talău, directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii Gorj.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: