Pupăzan: În acest an evazioniştii au prejudiciat statul cu 100 de miliarde de lei

Evazioniştii gorjeni n-au stat deloc degeaba  în acest an, fapt dovedit de numeroasele infracţiuni de evaziune fiscală, depistate de comisarii Gărzii Financiare Gorj. Ion Pupăzan, directorul instituţiei gorjene, spune că această situaţie are la bază şi faptul că, spre deosebire de anii precedenţi, obiectivele principale ale activităţi din 2009 s-au axat pe descoperirea faptelor de evaziune fiscală.

Reporter: Sunt ultimele zile ale lui 2009. Cum apreciaţi rezultatele activităţii din acest an?

Ion Pupăzan:  Din punctul meu de vedere, activitatea s-a desfăşurat în condiţii bune, astfel că avem rezultate bune şi foarte bune.

Reporter: Evaziunea fiscală a ţinut, fără îndoială, capul de afiş al acţiunilor de verificare pe care le-aţi efectuat. Să înţelegem că au fost mai infracţiuni de acest fel comparativ cu anii trecuţi?

Ion Pupăzan: Se poate spune şi asta, însă noi ne-am propus să insistăm mai mult pe depistarea unor astfel de acţiuni. Drept urmare, a crescut şi numărul infracţiunilor descoperite, dar în acelaşi timp şi cuantumul prejudiciilor estimate cu privire la impozitele şi taxele sustrase de la plata către bugetul de stat.

Reporter: Ca să ne facem o idee asupra faptelor constatate, ne puteţi da nişte cifre?

Ion Pupăzan: Din situaţia centralizată până acum, putem deduce că am înregistrat aproape 100 de infracţiuni fiscale, pentru un prejudiciu estimat de aproximativ 100 miliarde lei vechi. Comparativ cu 2008, când am avut doar în jur de 40 infracţiuni fiscale, putem spune într-adevăr că au intervenit nişte schimbări în această privinţă.

Reporter: Puteţi pune numărul mare de astfel de activităţi descoperite şi pe seama crizei economice?

Ion Pupăzan: Desigur, pentru că după cum bine se ştie, românii sunt foarte inventivi când vine vorba de înşelătorii. Ca să se adapteze la situaţia economică prezentă, foarte mulţi agenţi economici îşi bat capul în fel şi chip să găsească diferite mijloace de  a se eschiva de la achitarea obligaţiilor fiscale către stat. Din fericire însă, legislaţia fiscală în vigoare a fost îmbunătăţită, astfel că subterfugiile evazioniştilor au cam rămas fără ecou.

Reporter: Care sunt domeniile unde vă confruntaţi frecvent cu fenomenul de evaziune fiscală?

Ion Pupăzan: În principal, aceste infracţiuni au devenit un lucru obişnuit în sectoare precum cel al intermedierilor cu produse industriale, cel de leasing sau al achiziţiilor intracomunitare.

Reporter: Controalele inopinate pe care le desfăşuraţi sunt determinate într-o oarecare măsură şi de sesizările primite de la cetăţeni?

Ion Pupăzan: Da, şi ne bucurăm că oamenii au dobândit mai mare încredere în noi şi au un nivel ridicat de instruire în ceea ce priveşte faptele concrete pe care ni le aduc la cunoştinţă. Anul acesta, am avut de operat 168 de petiţii de la diferiţi cetăţeni care au sesizat nereguli în ceea ce priveşte legalitatea actelor de  comerţ sau aprovizionarea şi comercializarea mărfurilor fără documente legale.

Reporter: Sunt şi comercianţi care încearcă să  desfăşoare diverse activităţi ilegale în afara programului dvs. de lucru?

Ion Pupăzan: Într-adevăr, foarte mulţi agenţi economici care nu se ştiu chiar cu actele-n regulă încearcă să presteze activităţi în afara orelor noastre de program, respectiv între orele 8 şi 16. Pot afirma că majoritatea petiţiilor primite le soluţionăm în afara intervalului de lucru, respectiv după-amiaza şi seara, în weekend şi chiar în zilele de sărbători legale.

Reporter:  Ce aşteptări aveţi de la 2010?

Ion Pupăzan: În principiu, sperăm să ne îmbunătăţim pe cât posibil activitatea şi să ducem cu  succes la bun sfârşit obiectivele pe care ni le propunem.

Reporter: În contextul unei posibile redresări economice de anul viitor, speraţi într-o scădere a infracţiunilor de evaziune fiscală? 

Ion Pupăzan: Din experienţa anilor trecuţi, putem spune că există agenţi economici care practică de când se ştiu aceste infracţiuni şi pe care nu-i sperie nimic. Sunt persoane care se nasc cu acest microb în sânge, aşa că ei o să încerce să se sustragă de la plata impozitelor, indiferent de cât de bine ar duce-o din punct de vedere financiar.

 

 

Vizualizări: 206

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: