Percheziţii în cariere miniere din Gorj

Oamenii legii au făcut joi percheziţii la CET Govora, dar şi la cariere miniere private din Gorj şi Mehedinţi. Dosarul vizează achiziţii nereale de cărbune, prejudiciul fiind estimat la opt milioane de lei.

Sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, poliţiştii din Vâlcea au efectuat joi, 30 mai, 22 de percheziţii domiciliare în 3 judeţe şi în municipiul Bucureşti, într-o cauză în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul producerii energiei electrice şi termice. Prejudiciul cauzat depăşeste 8.000.000 de lei.
Opt dintre percheziţii au fost în Gorj, la Motru, Cătunele, Bengeşti Ciocadia şi Bumbeşti Jiu. „Din cercetări a reieşit că, în perioada 2015 – 2016, un agent economic, cu obiect de activitate producerea de energie electrică şi termică, ar fi evidenţiat în actele contabile cheltuieli nereale, în baza unor contracte de achiziţie a cărbunelui încheiate cu firme de profil”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.
În documentele de însoţire a mărfii ar fi fost înscrise cantităţi mult mai mari decât cele achiziţionate în realitate. De asemenea, în înscrisuri ar fi fost evidenţiat cărbune de calitate superioară, în realitate, puterea calorică a cărbunelui achiziţionat fiind mult inferioară.
Administratorul judiciar de la CET Govora, Remus Borza, a declarat joi că toţi cei care au prejudiciat societatea şi statul român trebuie să răspundă penal sau patrimonial. „E vorba despre un contract încheiat în urma unei proceduri de licitaţie, achiziţie publică, derulat la sfârşitul anului trecut, privind achiziţia unei cantităţi de 90.000 de tone de cărbune în completarea stocului propriu de cărbune, care, de fapt, era zero. Chiar dacă anul trecut în primăvară s-au transferat trei mine de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia către CET Govora, respectiv Panga, Berbeşti şi Alunu, din cauza unui management deficitar şi a unor intruziuni politice şi sindicale stocul pentru iarnă era zero. Exista doar stocul de la rezervele statului, de care nu te atingi decât în caz de urgenţă şi la un preţ de două ori mai mare”, a precizat Borza.
Potrivit lui Borza, în aceste condiţii măsura a fost corectă, ca decizie de oportunitate: s-a aluat hotărârea de a se achiziţiona o cantitate de cărbune pentru a asigura atât producţia de energie şi a aburului industrial pentru agenţii economici de pe platforma Oltchim şi USG, cât şi pentru a asigura livrarea agentului termic pentru populaţie. „A fost o licitaţie publică, a fost un singur ofertant, s-a încheiat contractul pentru livrarea a 90.000 de tone de cărbune la un preţ de 95 lei/tonă”, a precizat Remus Borza, citat de dcnew.ro.
La percheziţii au participat şi poliţişti din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţean Mehedinţi, Gorj şi ai Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Vizualizări: 4,315

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: