Pesedistul Călinoiu a ţinut să transforme SOS Oltenia în circ politic

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj Ion Călinoiu şi prefectul de Gorj Liviu Andrei au reuşit să strice o parte din simpozionul SOS Oltenia, transformându-l cum ştiu ei mai bine în circ politic. Aceştia au fost puşi la punct de Viorel David, directorul general al Artego, care ar fi aşteptat mai multe soluţii şi mai puţine vorbe goale de la politicieni.

SOS Oltenia a strâns vineri la Gorj prefecți și subprefecți din Oltenia, deputați și senatori, președinți de Consilii Județene, sindicaliști dar și reprezentanți ai altor industrii cu legături în minerit. Ședința nu a fost lipsită de momente tensionate, unul remarcat de toată lumea fiind cel dintre prefectul de Gorj, Liviu Andrei și președintele Consiliului Județean, Ion Călinoiu. Cei doi nu s-au putut abține nici în fața mulțimii de a face comentarii acide unul la adresa celuilalt.

Călinoiu l-a enervat pe prefect

Ion Călinoiu a fost primul dintre cei prezenți care s-a înscris la cuvânt însă nu pentru a propune vreo alternativă de dezvoltare a regiunii Oltenia ci pentru a-și prezenta propria-i strategie de dezvoltare realizată de CJ Gorj cu o importantă sumă de bani. ”Acest eveniment este mai degrabă un apel de mobilizare. În ceea ce mă privește, sunt mulțumit că nu sunt astăzi aici reprezentanți ai Guvernului. Noi trebuie să pune foarte bine la punct ideile prezentate aici și abia apoi să le facem cunoscute la nivel central. La nivelul județul Gorj, Consiliul Județean a lansat o strategie de dezvoltare făcută în context european”, a spus Ion Călinoiu.

Cum prezentarea a fost prea lungă, Liviu Andrei, prefectul, i-a dat peste nas lui Călinoiu. ”Vă rog foarte frumos când vă înscrieți la cuvânt să vă legați strict de ceea ce discutăm aici. Domnule președinte, dacă doreați o prezentare a propriei strategii trebuia să vă faceți o ședință separat”, a adăugat Andrei.

Directorul Artego le-a dat peste nas

Cel care le-a spus politicienilor verde-n faţă de crede a fost Viorel David, directorul Artego Târgu Jiu. Acesta le-a spus tuturor celor prezenți în sală că ședința este una inutilă, că se vorbesc generalități dar nu sunt soluții concrete. ”Eu sunt o firmă care depind de minerit. Mineritul trebuie să facă export, și de energie și de cărbune. Vorbim de corupție dar corupția există în primul rând în sfera autorităților. Voi, politicienii, nici măcar nu vă înțelegeți între voi dar să mai veniți și cu soluții. Vorbim de generalități dar nu venim cu nimic concret”, a declarat Viorel David, reprezentant Artego.

Surupăceanu are o idee!

A urmat apoi la cuvânt deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, care s-a arătat uimit față de invitația primită. A vorbit apoi despre alternativele pe care le-a identificat la minerit și energie. ”Vorbim despre mai mult de 120 de milioane de euro pe care complexurile le-au pierdut din cauza certificatelor verzi. Trebuie să găsim soluții ca CE Oltenia să recupereze acești bani. O alternativă la energia pe cărbune este energia din deșeurile menajere, des întâlnită în alte țări din vestul Europei. Biomasa, este tot o alternativă. Trebuie să ne mobilizăm și să punem în aplicare aceste alternative”, a declarat Mugurel Surupăceanu. Marin Condescu, liderul Federației Naționale Mine Energie (FNME), i-a răspuns prompt. ”Această dezbinare a noastră a creat posibilitatea jefuirii Olteniei ca o colonie din Africa”, a spus Condescu. 

Trotea propune folosirea terenurilor afectate

Directorul CE Rovinari Tiberiu Trotea, înţeles că întâlnirea are drept scop găsirea de soluţii alternative mineritului. Acesta s-a gândit la una. ”Activitatea de creștere a animalelor este o alternativă pentru că sunt foarte multe terenuri afectate de minerit și de care poate dispune agricultura sau chiar alte activități care pot aduce noi locuri de muncă”, a declarat Tiberiu Trotea, directorul CE Rovinari.

FILM

La începutul simpozionului, FNME a derulat un filmuleț de circa cinci minute în care atât președintele Traian Băsescu cât și principalul opozant al acestuia, Victor Ponta, vorbeau despre importanța sectorului minier și energetic din România. Imaginile prezentate au fost cele cu președintele Băsescu în campanie la Motru și Rovinari.

INDISPUS

Directorul Complexului Energetic Turceni, Octavian Graure,  a refuzat categoric să stea de vorbă cu presa motivând că nu are dispoziţia necesară. 

ABSENŢĂ

Deputatul PSD, Victor Ponta și președintele PNL, Dian Popescu, au lipsit de la simpozionul ”SOS Oltenia”

PREFECTUL VREA SOLUŢII

Liviu Andrei, prefectul județului Gorj, vrea soluții în urma simpozionului de vineri. ”Soluții, asta aștept. Vom promova toate soluțiile care să vin pentru dezvoltarea acestei zone. Guvernul României va fi informat, prin Federația Națională Mine Energie, de toate problemele cu care se confruntă în acest moment regiunea”, a declarat Liviu Andrei. 

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: