Peste 600 de angajaţi de la CEO, trimişi în preaviz

Peste 600 de mineri şi energeticieni din CE Oltenia vor fi trimişi în preaviz începând cu data de 19 august. Conducerea companiei energetice a notificat Agenţia de Muncă Gorj de concedierea colectivă a 2000 de angajaţi, însă sindicatele nu acceptă mai mult de 500 de oameni.

Conducerea CE Oltenia va trimite în şomaj circa 650 de persoane. Dintre aceştia 457 sunt angajaţi care îndeplinesc criteriul de pensionare în următorii doi ani, iar restul sunt persoane care au depus cerere să părăsească societatea. Pensionabilii vor primi între unul şi trei salarii compensatorii, în funcţie de vechime, iar cei care pleacă la cerere vor încasa opt salarii compensatorii. Cu toţii vor primi un an ajutor de şomaj şi venit de completare pentru doi ani.  

Concedierea a 2000 de persoane a fost anunţată încă din luna mai, dar planul de concediere a fost aprobat abia în august. Ulterior, administraţia CE Oltenia şi sindicatele au semnat un protocol  în care se preciza că pleacă forţat pensionabilii, adică circa 500 de persoane, dar şi cei care solicită benevol acest lucru. Cei care au depus cerere de bunăvoie sunt 190. Până la 2000 de oameni mai e mult. Ministerul energiei merge pe acest număr de concedieri, chiar şi în prezenţa protocolului amintit. Mai mult, în bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2016 sunt prevăzuţi bani pentru 2000 de concedieri. De asemenea,  Consiliul Economic şi Social a avizat favorabil Guvernului de aprobare a 12 milioane de lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2016 pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Complexul Energetic Oltenia.

Deciziile de încetare vor fi semnate după expirarea celor 30 de zile de preaviz, care începe vineri, 19 august.

Planul de concediere al CE Oltenia prevede concedierea a încă 2000 de oameni în 2017.

Vizualizări: 12,185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: