Peste o mie de familii expropriate de CE Oltenia. Vezi preţurile!

Peste o mie de familii din Fărcășești, Slivilești și Mătăsari vor fi expropriate de Complexul Energetic Oltenia, scopul fiind extinderea carierelor Roșia Jiu și Jilț Sud. Departamentul de Energie a postat pe internet două proiecte de hotărâre ce ar urma să intre pe ordinea de zi în Guvern. Expropriaţii din Fărcăşeşti vor lua în jur de 1 leu/mp de teren arabil sau vie hibrid şi circa 3 lei/mp pădure. La Mătăsari, preţurile oferite sunt mai mari, de la 4,3 lei arabil şi între 6,5-9,7 lei mp/pădure.

Departamentul de Energie propune Guvernului două proiecte de hotărâre de extindere a carierelor Roșia Jiu și Jilț Sud. Primul se referă la declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor situate în zona Carierei Roșia Jiu. Departamentul de energie spune că extinderea carierei aduce și cantitatea de cărbune de circa 8 milioane tone/an. Suprafața expropriată este de 154,5 de hectare, terenuri ce aparțin oamenilor, primăriilor sau Romsilva. Pentru extinderea acestei cariere este nevoie de despăgubirea a 173 de familii din Fărcășești.

Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern sumele aferente pentru despăgubiri pe raza localității Fărcășești se ridică la 2.852.791 lei. Banii vor fi asigurați de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei – Departamentul pentru Energie, în limita sumelor aprobate cu această destinație în condițiile legii.

În zona Jilț Sud, Guvernul promovează un proiect pentru exproprierea a 444,6 de hectare, care ar duce la o producție de 8,5 milioane tone lignit/an. Potrivit anexelor de la hotărâre, vor fi despăgubite circa 900 de familii din Slivilești și Mătăsari. Suma prevăzută în proiect, pentru despăgubiri, este de 8.079.919 lei.

Probleme cu fronturile de lucru mai sunt însă și în alte cariere, dar documentația privind aprobarea exproprierilor pe legea 255 de utilitate publică sunt realizate cu viteza melcului.

Despăgubiri mai mici pentru Fărcăşeşti

Rămâne de văzut dacă localnicii vor fi mulţumiţi de despăgubiri, având în vedere că nu mai pot negocia. De exemplu, un localnic din Fărcășești va primi pentru un mp de vie hibrid puţin peste un leu, mai exact 1,0672 lei. Pentru terenul arabil, guvernul oferă despăgubiri între 1,0234 şi 1,0672 lei/mp. Pentru pădure, suma este de la 2,9773 la 3,034 lei/mp.

În zona Jilț, unde vor fi despăgubite peste 900 de persoane, lucrurile sunt mai simple. Fie că au livezi, teren arabil sau pășune, locuitorii din Slivilești și Mătăsari vor primi 4,30 sau 4,90 de lei/mp. Cei care au pădure pot primi cel mai puțin 6,50 de lei sau cel mai mult, 9,74 de lei/mp.

Promisiuni de campanie și șomaj tehnic

Pe de altă parte, compania anunță investiții de 2,5 miliarde lei în următorii 15 ani, din fonduri proprii, pentru extinderea acestor două cariere, ceea ar putea crește producţia de cărbune a companiei cu 50%.

Creșterea capacităților de extracție a cărbunelui ar putea să fie ultima problemă, dacă judecăm după vânzările de anul trecut și prognoza pentru anul acesta, undeva la maxim 25 de milioane de tone de cărbune. În realitate, problema mineritului din CE Oltenia este blocajul fronturilor de lucru. În februarie o jumătate din angajații Carierei Jilț Nord au stat acasă, în șomaj tehnic. În martie, cealaltă jumătate, adică în jur de 500 de salariați vor primi 75% din salariu.

De asemenea, anunțul privind investițiile de la Roșia și Jilț aduce aminte de marele proiect promis în campania din 2012, redeschiderea Carierei Bustuchin. Există încă din 2011 un aviz de redeschidere a carierei de pe raza localității Roșia de Amaradia, iar în campania din 2012 politicienii aflați acum la Putere au promis că acest lucru va fi înfăptuit. După mai multe declarații politice, conducerea CE Oltenia a anunțat că redeschiderea carierei ar costa prea mult societatea și atunci varianta aleasă a fost continuarea exploatării spre Vâlcea, pe Olteț. Acum, la mai bine de un de la aceste promisiuni, nu numai că angajații de la Seciuri, cei care ar fi trebuit să fie preluați de cariera Bustuchin, sunt mai mult în fără plată și șomaj tehnic, dar nici nu a început exploatarea spre Olteț.

exproprieri

VEZI LISTELE CU PERSOANELE CARE VOR FI EXPROPRIATE

PENTRU ROŞIA JIU  http://energie.gov.ro/home/21022014_1

PENTRU JILŢ SUD    http://energie.gov.ro/home/21022014

Vizualizări: 427

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: