Ziua 5! „Avem sistemul dualist, un infractor şi un securist“

Circa 150 de mineri şi energeticieni au protestat ieri, pentru a cincea zi în Piaţa Prefecturii, împotriva conducerii CE Oltenia. Angajaţii companiei şi-au „îmbunătăţit“ mesajele de pe pancarte şi interesant este că ieri a fost prima dată când s-au auzit strigături împotriva PSD şi a premierului Victor Ponta. Salariaţii au fost animaţi şi de declaraţiile de peste zi ale conducerii, dar şi ale liderilor PSD.

Florin Cârciumaru, preşedintele PSD Gorj, a recunoscut ieri că protestele minerilor şi energeticienilor influenţează negativ rezultatul partidului la alegerile din acest an. „Orice acţiune de nemulţumire la adresa Guvernului Ponta aduce minusuri pentru campania electorală. Este un drept al sindicaliştilor, dar nu suntem de acord cu manifestările la care au recurs”, a declarat Florin Cârciumaru. Mai mult, el a mai spus că FNME a obţinut prea uşor autorizaţia de pichetare. „De acum încolo, comisia care dă aprobarea pentru manifestările de acest gen trebuie să fie mai atentă”, a menţionat Cârciumaru. În schimb, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, încă se mai întreabă dacă Marin Condescu, preşedintele FNME, este în spatele sau în faţa protestului. „Nu ştiu dacă ne afectează politic. E elocventă imaginea creată de acest grup de oameni, manipulaţi de liderul Condescu. Eu făcusem o apreciere că e în sparte, el a zis că e în faţă. Şi eu am zis, iată cum se demonstrează prostia“, a declarat Călinoiu la Radio Omega, fără să precizeze cine a comis prostia. 

Directorul general Laurenţiu Ciurel a declarat că pichetările din Piaţa Prefecturii sunt diferite de cele din DEX şi cele prevăzute în lege! Directorul mai spune că manifestaţia ar fi trebuit să aibă loc la sediul companiei. „Nu ştiu ce pichetări. Pichetările sunt definite şi de DEX şi de lege. Pichetările se fac la sediul companiei, nu la prefectură. Cred că li s-a dat o autorizaţie extrem de lejer, pichetare înseamnă pancarte, banderolă şi nu ce fac ei acolo faptul că li s-a dat pe toată piaţa nu este în regulă“, a declarat Laurenţiu Ciurel. „Acea federaţie nu mai are nici un fel de reprezentativitate în CEO“, a mai spus Ciurel.

„Jos ciuma roşie“

Astăzi este ultima zi de pichetare în Piaţa Prefecturii. Liderul sindical Gheorghe Etăgan a declarat că în această săptămână va fi o nouă reuniune a Consiliului de Coordonare al FNME pentru a discuta despre eventualele forme de protest. Ieri, protestul minerilor a căpătat conotaţii politice. S-a strigat „Jos PSD“, „Jos plagiatorul“ sau „Jos Ponta“! Din nou au cerut demisia lui Laurenţiu Ciurel strigând totodată şi „Avem sistemul dualist, un infractor şi un securist“. În piaţă s-a auzit şi numele lui Ion Ruşeţ, fost prim-vice la FNME, alături de cuvântul trădător.

Sindicatele din FNME solicită în continuare începerea negocierilor în timp ce directorul general afirmă că federaţia nu mai are reprezentativitate şi refuză discuţiile. Compania se baza pe înfiinţarea Sindicatului Mine Energie Oltenia, cu care ar fi vrut să negocieze şi pe care îl recunoştea ca fiind reprezentativ numai că instanţa a respins înregistrarea lui.

Constantin Mitrescu, liderul sindicatului Energia Rovinari, a mai spus că FNME poate demonstra că are 56% din membrii de sindicat şi că poate începe negocierile.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: