Pierde un milion de euro din cauza unui document secret

Situaţie extrem de complicată pentru o firmă din judeţul Gorj. Riscă să plătească peste un milion de euro, deşi are dreptul la scutiri de impozit pe clădiri şi terenuri. Documentul în baza căruia Uzina Mecanică Sadu poate obţine scutirea de impozit este secret, iar primăria din Bumbeşti Jiu nu are nici un salariat care să deţină certificat ORNISS. Fără un astfel de certificat, nicio persoană nu are acces la documentele secrete. Problema va fi tranşată în instanţă.

Uzina Mecanică (UM) Sadu are de plătit peste 1 milion de euro drept taxe și impozite la primăria din Bumbești Jiu, pe care nu le-a achitat în ultimii 11 ani. Astfel de unități sunt scutite prin lege la plata impozitelor locale, iar primarul Constantin Bobaru cere niște documente justificative pentru a oferi această facilitate producătorului de muniţie. Cum acele documente solicitate sunt considerate secrete, iar primăria nu are un angajat care să dețină un atestat de Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), s-a ajuns la un blocaj. În aceste condiții, UM Sadu a dat în judecată primăria.

 

Proces pierdut de uzină în prima instanţă

Liderul sindical Marius Borcan de la UM Sadu este deranjat că primăria a pretins uzinei plata impozitelor pentru anumite active ale unității, chiar dacă legea spune că astfel de unități sunt scutite la plata taxelor locale. „Tot ce deservește sistemul național de apărare este scutit de la taxa impozitelor locale. Din păcate, primăria nu a recunoscut acest lucru și în această situație Uzina s-a văzut obligată să deschidă un proces pentru situația creată. Din păcate, în primă instanță, având în vedere că toată această fișă este la secret, noi nu am putut să facem dovada, pentru că nu te poți juca cu aceste lucruri care sunt la secret. Am pierdut acel proces. Nu e niciun fel de problemă, am făcut apel și, de data aceasta, organele competente, care au avizul, vor face demersurile necesare pentru a prezenta instanței această fișă care este la secret. Cred că vom câștiga procesul”, a declarat Marius Borcan la Radio Infinit.

Primarul vrea documentul, nu banii

Primarul Constantin Bobaru spune că nu se va ajunge la executare, mai ales că unitatea are administrate specială, dar că cei de la UM Sadu trebuie să prezinte acea fișă pentru a putea oferi scutirile la plata impozitelor locale.

Pe de altă parte, primarul Bobaru spune că primăria nu are o persoană atestată ORNISS care să primească documentele secrete. ”Legislaţia spune că autoritatea publică locală poate să nu impoziteze acele active care fac parte din procesul de producție pentru industria de apărare sub rezerva că trebuie să pună documente care atestă acest lucru. UM Sadu, la declaraţia care o depune, trebuie să atașeze documente. Numai că acele documente care trebuie ataşate sunt cu secret de serviciu, au caracter de secret. Autoritatea locală nu are o structură avizată în acest sens, pentru că noi nu lucrăm cu documente secrete. Am avut o tentativă să autorizăm ORNISS o persoană și au zis că nu, că trebuie făcută o structură”, a explicat Constantin Bobaru, primarul orașului Bumbești Jiu.

Conform edilului, UM Sadu are de achitat taxe și impozite locale din 2007, care se ridică la 5.1 milioane lei. Primarul Bobaru a spus că nu se aşteaptă să intre vreodată acești bani în bugetul local al orașului.

Vizualizări: 2,452

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: