Potor: Avem fermieri trecuţi de suta de ani

Primarii din Oltenia au participat luni la o conferință regională a Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale, cu această ocazie fiind prezent la Târgu Jiu și secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Alexandru Potor. Acesta le-a vorbit aleșilor despre oportunitățile de finanțare din următorii ani. Conform lui Potor, care este implicat în mai multe afaceri agricole în Bărăgan, România va beneficia în următorii câțiva ani de circa 1 miliard de euro. Banii vor putea fi folosiți în special pentru dezvoltarea fermelor de animale și pentru înființarea unor sisteme de irigații care să rezolve problema apei în perioadele de secetă.

Secretarul de stat a precizat cu această ocazie că speră ca tinerii să fie convinși și cu ajutorul acestor fonduri să revină pe meleagurile natale și să se implice în afaceri agricole. Din cifrele prezentate de Potor reiese că majoritatea agricultorilor sunt oameni în vârstă, fiind arhicunoscut că majoritatea locuitorilor din mediul rural sunt pensionari.

În evidențele APIA se află printre beneficiarii de subvenții nu doar pensionari de 70 – 80 de ani, ci și persoane trecute de 100 de ani, cifrele prezentate de Potor stârnind rumoare în sala plină cu primari. „Până la 40 de ani sunt 12%, iar peste 40 de ani sunt 88%. De aceea trebuie să vorbim despre tineri în mediul rural pentru că, altfel, se stinge esența satului românesc. Mi-aș dori să îi convingem pe tineri că lucrul în agricultură reprezintă o onoare și o soluție pentru o viață bună. Agricultura trebuie să fie o ocupație onorabilă, care dă venituri suficiente pentru traiul de zi cu zi”, a menționat secretarul de stat.

Galerie foto


Vizualizări: 581

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: