Piețele din Târgu Jiu, pline de arpagic olandez. Ce preferă gorjenii!

A început campania de semănare a cepei în grădini, iar piețele din Târgu Jiu au fost invadate de producători și comercianți de arpagic. Comercianții de arpagic olandez le-au luat fața producătorilor autohtoni. Au venit cu fel de fel de soiuri de arpagic la prețuri similare cu ale produselor autohtone. Fiecare dintre vânzători încearcă să-și prezinte cât mai bine marfa astfel încât la finalul zilei să aibă câștiguri cât mai mari. Un kilogram de arpagic se comercializează în piețele din municipiu la prețuri cuprinse între 8 și 12 lei.

Sunt pline piețele din Târgu Jiu de arpagic olandez. Cei care îl vând sunt comercianții, care spun că îl procură din depozitele de profil din țară. Arpagicul olandez este de mai multe tipuri, iar prețurile per kilogram diferă în funcție de soiul orceagului. „Eu vând arpagic olandez, îl cumpăr de la unitățile en-gross din țară. Este arpagic de Olanda. Cel tradițional nu se mai pune. Nu mai vrea lumea. Pun din acesta, este cu certificat de calitate, are tot ce-i trebuie. Garantat nu face fuse, ala cum se zice la noi, să înflorească sau ceva. Este calitativ mai bun. Certificatul nu-l avem, se oprește la en-gross. Cumpără oamenii, se vinde. Noi punem decât 1% adaos. Sunt zile în care vindem 10-20 de kilograme, sunt zile și mai bune”, a explicat Violeta Săvoiu din Scoarța, comerciant în Piața 9 Mai din Târgu Jiu.

„Arpagicul românesc este cel mai bun”

Arpagicul olandez din care se produce ceapa albă poate fi procurat la prețul de 12 lei/kg, la fel ca și cel roșu. Cel uzual este la un preț de 9 lei/kg. Astfel, producătorii autohtoni de arpagic au ajuns să se lupte pentru păstrarea soiului tradițional. Este și situația Elenei Nanu, în vârstă de 71 de ani, din comuna Bălești, care produce arpagicul în grădina proprie din satul Ceauru. „Noi zicem că al nostru, cel românesc, este cel mai bun. Este mai gustoasă ceapa, mai dulce. Nu e atât de iute, nu se strică repede. Eu de 5-6 ani produc arpagic. Ginerele meu este din Răcari și cunoaște tehnica. Am făcut la două tone de arpagic în toamnă. Am vândut puțin până acum, dar se cultivă până la finalul lunii aprilie, începutul lunii mai. Ce ne rămâne îl semănăm la noi în grădină, îl fac ceapă. Nu ieșim în pierdere”, a spus Elena Nanu.

Interesaţi de soiurile tradiţionale

Gorjenii îi contrazic pe comercianți și spun că sunt interesați tot de soiurile tradiționale. „Eu iau arpagic de aici, de la doamna, de mulți ani. Iau pentru grădina de la Cîlnic. Nu face fus, e foarte bună ceapa. Eu am luat anul trecut 4 kilograme și nu a făcut una fus și nici nu mi s-a stricat. Am luat în alți ani olandez, dar nu mi s-a părut mai bun”, a comentat Cornelia Răuț, din Cîlnic.

Arpagicul românesc pentru producerea cepei galbene poate fi achiziționat la prețuri cuprinse între 7 și 9 lei, prețul fiind stabilit în funcție de mărime.

Galerie foto



Vizualizări: 2,562

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: