Pilotul Victor Ponta, sponsorizat de Casa Şova

Legăturile dintre deputatul de Gorj Victor Ponta şi Casa de avocatură „Şova şi asociaţii”, cea care a încasat milioane de euro de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari, au căpătat forma unei super maşini Mitsubishi Evolution, ultimul tip. Ponta are drept hobby pilotarea unor maşini de curse, iar în declaraţiile de avere ale acestuia din 2008 şi 2009 apare că „Şova şi asociaţii” l-a sponsorizat cu folosirea maşinii în competiţiile sportive. Dar, luxosul automobil a fost folosit în scop personal, pentru curse Ponta preferând o altă maşină. 

Casa de avocatură „Şova şi asociaţii” a devenit celebră în Gorj pentru că a reuşit să încaseze în numai doi ani (2007-2008) câteva milioane de euro de la companii de stat, mai precis de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Sumele sunt exorbitante şi cele mai multe dintre contractele de asistenţă juridică încheiate de cele două companii cu Casa Şova nu au la bază licitaţii. Dar, casa de avocatură avea ca principal asociat pe actualul deputat PSD de Olt Dan Şova, iar deputatul de Gorj al aceluiaşi partid, Victor Ponta, era senior partener. Adversarii politici ai celor doi au semnalat un posibil trafic de influenţă, iar cauza este în cercetare la parchet.

Ponta a negat permanent că ar fi beneficiar de pe urma contractelor pe care casa de avocatură le avea cu companiile de stat, susţinând că el a fost colaborator pe cauze penale, nu comerciale. Din declaraţiile de avere ale parlamentarului rezultă câştiguri din avocatură de 7,7 miliarde de lei vechi în 2008 şi alte 4,7 miliarde în 2007, mult mai mult ca în anii trecuţi. Victor Ponta susţine că nu există o legătură între banii pe care i-a primit el ca avocat şi contractele Casei Şova cu cele două complexuri. Dacă avocatul Ponta susţine că nu a beneficiat, în schimb pilotul Victor Ponta s-a ales cu o maşină.

În vară, a preluat leasingul de la Casa Şova

Din declaraţiile de avere depuse de Victor Ponta la Camera Deputaţilor în 15 decembrie 2008 şi 19 ianuarie 2009 rezultă că acesta era beneficiarul unei sponsorizări generoase din partea Casei de avocatură „Şova şi asociaţii”. Este vorba de punerea la dispoziţie a unui autoturism Mitsubishi Evolution 10, pentru a fi folosit în competiţii sportive. Sponsorizarea s-a produs exact în perioada în care Ponta declara că a renunţat la parteneriatul cu Şova, ca urmare a numirii sale ca ministru, nedorind să fie incompatibil.

Între timp, dosarul Şova a ajuns la procurorii interesaţi să cerceteze contractele casei de avocatură cu complexurile energetice. Pe 15 iunie 2009, Ponta depune o nouă declaraţie de avere, în care dispare sponsorizare, în schimb autoturismul apare ca fiind cumpărat în leasing, pentru suma de 33.000 de euro.

Contactat telefonic, Victor Ponta a declarat că a cumpărat autoturismul de la Casa de avocatură Şova. Ironic, acesta a spus că l-a cumpărat ca să nu scrie Pandurul că este sponsorizat de Şova. „L-am cumpărat, plătesc rate la el”, a spus Ponta. Acesta nu a răspuns la întrebarea în ce curse a pilotat maşina Mitsubishi, având în vede că presa a relatat folosirea altor tipuri de autoturisme.

Invitat la „liniuţe”

De fapt, Victor Ponta a folosit autoturismul în interes personal, nu în cursele sportive. Deputatul a şi prezentat maşina într-o emisiune Pro Motor, pe vremea când nici măcar nu era a lui. Ponta povestea în emisiune cum este semnalizat seara, când se plimbă prin Bucureşti, de tineri teribilişti care au maşini la fel de puternice şi ar fi vrut să participe la nişte „liniuţe”.

Galerie foto


Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: