Fraudă: PSD şi PC îşi infiltrează „ecologiştii” în secţiile de votare

O greşeală a unui politician din Novaci a făcut ca pe faxul Biroului Electoral Judeţean Gorj să ajungă ieri o adresă care avea două antete, unul al Partidului Ecologist, celălalt al Alianţei PSD – PC. Lista cuprinde numele persoanelor desemnate de ecologişti ca reprezentanţi ai secţiilor de votare. Toate persoanele contactate de jurnalişti au declarat că nu au adeziune la PE, ci au fost contactaţi de primarul sau viceprimarul din Novaci, adică de un conservator şi un social democrat. Liderii PDL Gorj au declarat că vor depune contestaţie în cursul zilei de astăzi, acuzând Alianţa PSD+PC de fraudă electorală.

„Partidul Ecologist, organizaţia teritorială Novaci”, acesta este antetul documentului ajuns ieri la Biroul Electoral Judeţean. Mai jos un tabel care cuprinde reprezentanţii desemnaţi de partid în secţiile de votare nr. 83-87 din Novaci, mai bine zis titularii şi rezervele acestora. Nimic neobişnuit, până când reprezentanţii partidelor politice din secţiile de votare au constatat că în capul de tabel sunt trecute alte partide, mai bine zis PSD şi PC. Astfel, a apărut imediat suspiciunea de fraudă electorală, cele două partide fiind acuzate că îşi infiltrează proprii membri în Partidul Ecologist, probabil şi în altele, şi vor să controleze astfel procesul electoral.

„Da, sunt la PC şi dacă se poate şi la ecologişti”

Tabelul ajuns la Biroul Electoral Judeţean cuprinde şi datele personale ale celor din listă, mai precis codurile numerice şi numerele de telefon. Toţi cei contactaţi de jurnalişti au declarat că nu au adeziune la Partidul Ecologist. Unii au spus că sunt independenţi, alţii membri PSD sau PC, dar că vor primi de la primarul Todea adeziunile mai târziu.

Gheorghe Apostoiu şi fiica sa Ana-Maria sunt titular şi rezervă la secţia 85 din Novaci. Apostoiu a spus că este membru la PC, ca şi primarul din Novaci, şi ne-a povestit cum s-a ajuns la această situaţie: „Vă explic cu mare amărăciune. Încurcătura a făcut-o domnul primar. Dumnealui mi-a sugerat, mi-a propus, vrei cutare… Am zis: Da, vreau. Mi-a zis uite, mergi în secţia cutare. Nu ştiu mai multe. Eu la ecologişti am înţeles că sunt repartizat de dumnealui. Nu am adeziune. Nu am. Dar pot să fac. Noi suntem amici. El mi-a zis că o să primesc şi împuternicire şi adeziune”. Întrebat dacă este membru la PSD, Apostoiu a spus: „Nu, din PSD în nici un caz. Sunt la PC şi dacă se poate şi la ecologişti, cu mare plăcere, că mie îmi place curăţenia. Am vorbit cu domnul primar. Eu am avut o discuţie cu el pe alte probleme de dimineaţă şi printre altele zice, bă, nu vrei să te duci într-o secţie de votare, că uite, am vorbit cu domnul Florescu, fostul prefect, şi zice că ecologiştii şi nu mai ştiu care nu au oameni pe la secţii. Am zis, mă, dacă e nevoie, nu am nimic împotrivă. Nu ştiu ce a făcut el mai apoi. M-a sunat şi mi-a cerut CNP-ul într-adevăr şi a zis că o să primesc eu documentele necesare, delegaţia şi adeziunea”.

Despre fiica sa Ana Maria, Gheorghe Apostoiu a spus că aceasta este referent de specialitate la un centru maternal şi nu e la nici un partid. „Din câte ştiu eu nu e în nici un partid. Bine, au stat de capul ei… că aşa e la ţară, sunt presiunile mari”.

Familia Nedu, de la PSD la ecologişti

Emilia Nedu este desemnată de Partidul Ecologist titular la secţia 85, iar soţul acesteia este rezervă. Emilia Nedu susţine însă că este membru PSD: „Nu sunt la ecologişti cum aţi primit dumneavoastră. Sunt la PSD. Dochinel este soţul. El ştie mai multe, imediat îi duc telefonul”.

Dochinel Nedu ne-a descris conversaţia pe care a avut-o cu primarul Todea, în urma căreia a ajuns şi el ecologist: „Mi-a zis păi da, că nu ştiu ce să vă zic, mă sună domnul Florescu de dimineaţă, mă înţelegeţi. Nu ştiu dacă ştiţi despre ce este vorba, nici eu nu înţelesăi exact. Da, fostul prefect. Nu era vorba de dânsul? Sau era vorba de altcineva? Florescu, Colescu. Deci, primarul (n.r. Pantelimon Todea) mă anunţă pe mine şi eu anunţai soţia. Nu ştiu să vă zic amănunte. Nu fac parte din PSD, nu am adeziune, nu am nicio adeziune, am cunoştinţe, mă cunosc, dar atât. Nu am nici la ecologişti, nu am la nici un fel de partid, ca să mă înţelegeţi, nici eu, nici soţia. Nu cred că soţia e la PSD”.

Nedu a mai spus că ieri, la ora 12, a dat datele viceprimarului Manta (PSD), care să le dea mai departe primarului. „Nu ştiu ce să zic, dânşii mă rugară pe mine, pentru Partidul Ecologist. Zisăi da domne, ori eu, ori soţia, mergem unul din noi. Ne-au rugat să mergem unul din noi la Partidul Ecologist. Acum nu ştiu care e realitatea, că eu nu vreau să vă mint”, a mai spus Dochinel Nedu.

Altă familie, o nouă poveste

Dafinescu Aurelia şi Dafinescu David Dorin au fost desemnaţi pentru secţia 84. În timp ce soţia spune că soţul s-a ocupat, acesta din urmă nu îşi aduce aminte nimic. Aurelia Dafinescu a spus despre apartenenţa sa politică: „Cred că sunt ecologistă, dar nu am adeziune. Mi-a cerut soţul datele, mi-a zis că primarul nu avea oameni”.

Soţul, David Dorin Dafinescu, susţine că nici nu ştie că apare pe acel tabel: „Cred că este o greşeală, nu reprezint nici un partid, eu cel puţin nu m-am înscris în nici un partid. Nu îmi dau seama cum au ajuns datele mele pe acest tabel. Dafinescu Dorin mă numesc, sunteţi sigură că este vorba de mine? Oricum, e mai bine să fiu trecut la Partidul Ecologist, că nu ştiu cum să fi ajuns la PSD plus PC. Am acest număr de telefon de un an şi nu îmi aduc aminte să fi dat numărul acesta la cineva, nici codul numeric sau alte date personale”.

PD-L Gorj va face contestaţie

Miron Lucreţiu Gheju, avocat, reprezentant al PDL în BEJ Gorj, a spus că partidul pe care îl reprezintă a fost informat cu privire la adresa ecologiştilor şi că cel mai probabil va face contestaţie în această dimineaţă.

Judecătorul Pistol, vicepreşedintele BEJ Gorj, a confirmat primirea faxului, dar crede că cineva a greşit adresantul. „Nu cred că au vrut să trimită la noi. Probabil au vrut ei să facă ceva, nu ştiu. Sigur că dacă va fi o contestaţie noi o vom analiza în birou, nu noi stabilim ce membri desemnează ei în birouri, este o procedură în derulare, va fi pusă în aplicare după ce vor fi desemnaţi preşedinţii şi vicepreşedinţii secţiilor de votare”, a spus Pistol.  (M.N.,C.T.)

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: