Pisc Scrădeanu s-a întâlnit cu Băsescu şi cu Nica

Liderul Ion Pisc Scrădeanu şi mai mulţi sindicalişti din Federaţia Energetica şi Termoelectrica pe care o conduce s-au întâlnit ieri cu Traian Băsescu, dar şi cu noul ministru al administraţiei şi internelor, Dan Nica. Sindicaliştii au discutat cu preşedintele, după ce l-au aşteptat la sediul ministerului, şeful statului participând acolo la instalarea în funcţie a lui Dan Nica.

Despre Ion Pisc Scrădeanu şi colegii săi nu aţi auzit probabil prea multe în ultimii ani, dar ieri aceştia i s-au plâns preşedintelui despre „băieţii deştepţi” din energie şi, în plus, au cerut şi ajutor pentru ca termocentralele de la Rovinari şi Turceni să fie modernizate, întrucât, în caz contrar, riscă să fie închise din 2013. Subiectele sunt de actualitate şi, în consecinţă, merită dezbătute. Traian Băsescu i-a asigurat pe sindicalişti că va discuta cu membrii Guvernului despre problemele respective şi va încerca să le şi rezolve, lucru pe care nu l-a putut face cu fostul guvern Tăriceanu. Şeful statului a mai spus că ştie inclusiv nevoile de modernizare a termocentralelor, după care s-a despărţit de sindicaliştii lui Pisc Scrădeanu. Delegaţia de sindicalişti a fost primită apoi de noul ministru al administraţiei şi internelor, vicepremierul Dan Nica. Sindicalistul şef se declară foarte mulţumit de deschiderea spre dialog manifestată de Nica. Pisc Scrădeanu afirmă că luna viitoare vor fi două şedinţe în care se va discuta situaţia termocentralelor, dar şi situaţia unităţilor de tip Termoserv de la Rovinari şi Turceni, unităţi care ar fi trebuit de mult să fie reincluse în structurile complexurilor energetice.

ANRE, criticată că aduce complexurile la sapă de lemn

„Întâlnirea cu domnul preşedinte a determinat o modalitate mai rapidă de dialog între vicepremierul Nica şi noi. Am ridicat problema blocajului financiar de la termocentrale, am discutat despre lipsa unei strategii energetice în domeniu şi am solicitat trecerea termocentralelor de la Ministerul Administraţiei şi Internelor la cel al Economiei, pentru că acolo există specialiştii în domeniu. Nu am uitat de problema cu băieţii deştepţi din energie pentru că prin mâna lor trece 40% din energia acestei ţări, energie care este ieftină, dar nu pentru populaţie, ci pentru anumite firme. Am cerut şi finalizarea unor acte administrative care privesc trecerea Termoservurilor la complexuri. Practic mai este nevoie doar de mandat în Adunările Generale ale Acţionarilor pentru ca toate procedurile să fie îndeplinite. De asemenea, am criticat Agenţia aceasta Naţională de Reglementare a Energiei pentru că, prin metodologiile practicate, duce din bine în mai rău chiar şi Rovinariul, ca să nu vorbesc de Turceni sau altele. Rovinariul are un preţ reglementat de 117 lei pentru un MW, dar îl produce cu vreo 170 de lei, iar ce vinde pe piaţa reglementată îi aduce pierderi. Rovinariul, dintr-o societate profitabilă, va ajunge una cu pierderi la sfârşit de an doar din cauza acestui preţ mic impus de ANRE. A venit la discuţiile noastre, în câteva minute, chiar şi preşedintele ANRE, nou numit în funcţie şi am convenit ca în prima parte a lui martie să fie o întâlnire cu specialişti în domeniu, la nivel de Minister al Economiei, pentru a discuta despre producţia de energie şi cea termică, despre tarife, am cerut să se facă o analiză pe fiecare centrală în parte. Eu sper că lucrurile vor evolua în cele din urmă într-o direcţie bună pentru că altfel nu se poate”, ne-a declarat liderul sindical Ion Pisc Scrădeanu.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: