PSD vrea să dea jos cu Burlan de la SNLO

Ca să nu rămână mai prejos decât colegii de la capitală, politicienii aflaţi la guvernare în Gorj au şi ei zilele acestea propriile neînţelegeri majore, generate evident de felul în care este împărţit ciolanul. Social-democraţii s-au trezit acum să democrat-liberalii i-au cam „făcut” şi, pe ultima sută de metri, au blocat orice negociere până când nu se rediscută posturile din minerit şi energie, asta deşi noii şefi din domeniile respective au şi fost instalaţi pe posturi.

PSD Gorj a confirmat ieri că solicită reanalizarea funcţiilor de conducere din sistemul minier şi energetic de la nivel judeţean, la o zi după ce noii directori generali au fost deja instalaţi pe posturi.  Negocierile pentru împărţirea posturilor de conducere de la nivelul judeţului Gorj între organizaţiile PSD şi PDL au fost blocate ieri, după ce social-democraţii au solicitat conducerii centrale a partidului reanalizarea modului în care au fost ocupate funcţiile de la nivelul complexelor energetice Turceni şi  Rovinari, precum şi din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Delegaţiile de negociatori s-au întâlnit luni pentru câteva minute şi rămăseseră să se mai vadă ieri, dar, numai că ieri nu a mai fost aşa, între timp social-democraţii luminându-se şi dându-şi seama că era rost de a negocia mai dur, motiv pentru care au cerut un „time-out”, care s-a prelungit în cele din urmă nespus de mult. Întâlnirea de ieri nu a mai avut loc după ce democrat-liberalii au aflat că preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean, a fost luni seara la Bucureşti şi a discutat cu Mircea Geoană despre situaţia creată.

În plin scandal cu fostul ministru Oprea, Geoană şi-a găsit timp pentru a asculta ofurile venite de la Gorj. Surse din rândul PSD Gorj afirmă că filiala a înaintat un document oficial către conducerea centrală a partidului prin care solicită reanalizarea felului în care au fost împărţite posturile de conducere în special în cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Postul de director general al SNLO este ocupat de luni de Daniel Burlan, membru PDL, social-democraţii revendicând însă funcţia de conducere în care a fost instalat acesta. „Am auzit şi eu ceva de genul acesta, dar nu ştiu ce să vă zic pentru că eu luni am fost instalat. Principala mea preocupare până în prezent a fost să facem rost de bani pentru a plăti salariile minerilor. Am găsit o situaţie dificilă şi am vorbit deja cu câţiva beneficiari pentru a rezolva această problemă până la sfârşitul săptămânii”, a menţionat democrat-liberalul Daniel Burlan.

PSD Gorj are un director general în persoana lui Gheorghe Daviţoiu la Complexul Energetic Rovinari, instalat şi el în funcţie luni, însă, după cum afirmă sursele citate, organizaţia doreşte strict să preia conducerea SNLO, nefiind interesată de complexele energetice. Celălalt complex energetic, cel de la Turceni, îl are ca director general pe democrat-liberalul Ionel Manţog, care este şi consilier personal al ministrului economiei Adriean Videanu. PSD Gorj nu avea ieri o persoană anume pe care să o susţină pentru a prelua şefia SNL Oltenia, Biroul Permanent al filialei urmând să se reunească cel mai probabil azi pentru a analiza situaţia creată şi a nominaliza un membru pentru funcţia respectivă.

La Complexul Energetic Turceni lucrurile au rămas relativ încurcate pentru că aici nu s-a primit ieri nici un document din care să rezulte că directorul general al societăţii ar fi fost schimbat din funcţie, aşa cum s-a întâmplat luni la alte unităţi similare din minerit şi energie. Directorul de personal al unităţii, Ion Răuţ, ne-a asigurat că în fruntea CE Turceni se află în continuare Marian Motocu, instalat în funcţie în cursul lunii decembrie. „Nu este obligatoriu ca la noi să vină neapărat un document scris, practica arătând că, de regulă vine un reprezentant din Adunarea Generală a Acţionarilor, de la Bucureşti, care face instalarea. Deocamdată nu am fost anunţaţi să fim pregătiţi de aşa ceva, deşi aşteptăm şi noi să vedem ce se hotărăşte în cele din urmă”, afirmă directorul de personal de la CE Turceni. Precizările respective sunt făcute în contextul în care fostul lider al PDL Gorj, Ionel Manţog, devenit consilier personal al ministrului economiei, este aşteptat să fie instalat în postul de director general, după ce schimbări similare de directori generali s-au făcut şi la CE Rovinari, dar şi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Manţog şi Răuţ au fost în conflict în perioada anilor 2005-2006, perioadă în care directorul de personal de la CE Turceni era membru PDL, acesta trecând ulterior la PNL, după ce a fost exclus din rândurile democraţilor gorjeni. Răuţ afirmă că va fi „un soldat disciplinat” în cazul în care Manţog nu îl va include în echipa cu care vrea să conducă CE Turceni după ce va fi instalat în funcţie.

Pentru social-democraţi neinstalarea lui Manţog în fruntea CE Turceni reprezintă un motiv de speranţă că lucrurile vor lua turnura pe care ei o doresc. Deocamdată mai marii PSD Gorj se bucură pentru că unul dintre ei, Andrei Maioreanu, va deveni secretar de stat după ce va ocupa postul de şef la Agenţia Naţională de Resurse Minerale. Agenţia dă licenţe societăţilor miniere pentru a exploata diferite perimetre, SNLO şi complexele energetice plângându-se în ultimul an de diferite piedici puse de ANRM în exploatarea unor zăcăminte de cărbune din Gorj, lucru care nu ar mai trebui să se întâmple de acum încolo.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: