Condescu anunţă schimbările din minerit şi energie

Liderul sindical al minerilor, Marin Condescu, a anunţat ieri că în următoarele  două luni vor avea loc schimbări majore în sectorul termo-energetic din Oltenia. Ministerul Economiei va reorganiza sistemul minier şi energetic din România în următoarele două luni, astfel încât, până la sfârşitul lunii martie să existe la Târgu Jiu şi Petroşani câte o companie energetică de interes naţional. Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, a avut ieri o întâlnire cu Adriean Videanu, ocazie cu care a discutat problemele respective.

Declaraţiile respective sunt făcute în urma unei întâlniri pe care ministrul economiei, Adriean Videanu, a avut-o ieri cu o delegaţie de 14 lideri sindicali din cadrul FNME, fiecare dintre aceştia reprezentând diferite sectoare de activitate, de la complexurile energetice şi exploatările miniere din Oltenia, până la domenii precum huilă, sare, uraniu şi Nuclearelectrica. Conform lui Marin Condescu, întâlnirea cu ministrul Videanu a fost motivată de nevoia discutării bugetelor de venituri şi cheltuieli ale companiilor în cadrul cărora Federaţia Naţională Mine Energie are membri de sindicat. Liderul sindical afirmă că, în acest context, a discutat cu Adriean Videanu şi despre necesitatea reorganizării sistemului energetic şi minier conform promisiunilor făcute de PDL în campania electorală.

„Avem promisiunea certă că în cel mult două luni de acum încolo ministerul va reorganiza actualele structuri din minerit şi energie astfel încât la Târgu Jiu să avem Compania Naţională Lignit Energie Oltenia, iar la Petroşani să existe Compania Naţională Huilă Energie Valea Jiului. Denumirile finale s-ar putea să nu fie acestea, dar ideea acestor structuri este aceea de a uni exploatările miniere cu termocentralele din zonele menţionate astfel încât România să fie un jucător pe piaţa energetică în Europa de Est. Soluţiile de până acum s-a văzut că nu au dat roade”, a menţionat Marin Condescu. Sindicatele conduse de acesta militează de aproape un deceniu pentru înfiinţarea unor structuri economice de acest gen.

Pensionări anticipate?

Reorganizarea ar putea presupune şi reduceri de personal, aşa că sindicatele îşi iau de pe acum măsuri pentru a-şi proteja membrii. Angajaţii din minerit şi energie care sunt aproape de vârsta pensionării ar putea fi disponibilizaţi în cursul anului 2009. Liderul sindical spune că nu există deocamdată calcule concrete în acest sens, Federaţia Naţională  Mine Energie neexcluzând însă posibilitatea efectuării unor reduceri de personal în domeniile în care membrii săi activează. Preşedintele FNME menţionează că, la întâlnirea pe care a avut-o cu ministrul economiei, Adriean Videanu, a fost discutată posibilitatea  modificării unei anexe din ordonanţa 116/2006, care reglementează modul în care se pot produce disponibilizările colective. Sindicatele au cerut ministerului ca angajaţii din minerit şi energie care mai au doi ani până la pensie să aibă posibilitatea de a fi pensionaţi anticipat contra unor plăţi compensatorii.

„Nu ştim dacă vor fi disponibilizări anul acesta, dar, pentru orice eventualitate, am considerat că este în folosul membrilor noştri de sindicat să fie prinşi şi ei în prevederile acestui act normativ. Sunt persoane care mai au doi ani până la pensie şi nu văd de ce să nu beneficieze de aceste drepturi la fel ca alţi salariaţi din România”, a menţionat Condescu. Liderul sindical afirmă că Ministerul Economiei şi Ministerul Muncii vor lucra în perioada următoare pentru a modifica anexa de la ordonanţa 116/2006 astfel încât angajaţii din minerit şi energie să fie incluşi în categoria celor care pot beneficia de prevederile acestui act normativ.

Discuţiile de ieri de la Bucureşti au inclus şi problema exproprierii terenurilor, ministrul economiei promiţând, conform liderului sindical, că terenurile necesare în minerit vor putea în curând să fie expropriate la fel ca în cazul autostrăzilor, deşi, la cum stă România la capitolul autostrăzi, guvernanţii ar putea găsi şi soluţii mai bune, mai ales că în Gorj problemele de retrocedare încă nu sunt pe deplin clarificate. De asemenea, sindicatele şi ministrul economiei au convenit ca până pe 15 februarie companiile reprezentate la discuţiile de la Bucureşti să aibă bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate, astfel încât activitatea acestora să intre pe un făgaş normal. Condescu nu a uitat să îi amintească lui Videanu nici problema blocajului financiar, blocaj care afectează în special SNLO şi care poate fi rezolvată în noul context politic la fel cum s-a întâmplat în 2005 şi 2006, când facturile se plăteau la timp.

Reformarea sistemului, ultima şansă a României

Cel mai important lucru, după discuţiile de ieri, rămâne însă posibila reorganizare a sistemului minier şi energetic. Marin Condescu pare optimist pentru prima dată în ultimul deceniu şi este convins că în 2009 vom avea cel complex energetic din Oltenia pentru care militează de atâta timp şi care, în opinia sa, reprezintă soluţia salvatoare pentru întreaga regiune. „Va fi inclusă şi o hidrocentrală pentru zona Olteniei şi am convingerea de data această că toate cele discutate cu domnul ministru se vor materializa. Ministrul Economiei are mandat de la prim-ministrul României să creeze aceste structuri pentru că doar aşa România poate să devină un jucător pe piaţa regională de energie. Cei care mai aşteaptă acum la schimbări de directori generali, în condiţiile în care în scurt timp tot sistemul va fi radical reformat, nu au decât să aştepte. Sunt speculaţii şi dorinţe ale unora care sunt nostalgici după vremuri apuse. România a pierdut prea mult timp în a reforma acest sistem, iar dacă nu prindem nici acest ultim tren şi rămânem să ne certăm unii cu alţii pentru a împărţi între noi sărăcia mi-e teamă că doar cu asta ne vom alege, iar eu sper să nu fie aşa”, spune Condescu.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: