Plan de rezervă pentru CE Oltenia dacă nu primește ajutorul de stat

Pe măsură ce trece timpul, se intensifică temerile minerilor și energeticienilor din Gorj. Nu se știe când va fi aprobat planul de restructurare pentru Complexul Energetic Oltenia și, implicit, nu se știe nici când va primi compania banii să poată cumpăra certificatele de dioxid de carbon până la finalul lunii aprilie, astfel încât să poată funcționa și după această dată. Sindicaliștii susțin că Ministerul Energiei ar avea o variantă de rezervă: un nou împrumut garantat de stat.

Deși chiar managerul companiei dădea asigurări că planul de restructurare va fi aprobat până la data de 15 februarie, acest lucru nu s-a întâmplat și nici nu se știe când ar putea fi avizat programul care se află și acum pe masa Comisiei Europene.

Liderii de sindicat recunosc că au început să se teamă că nu vor primi în timp util ajutorul de stat să cumpere certificatele de dioxid de carbon aferente producției de anul trecut, asta ca să se conformeze normelor europene și să nu riște o amendă pe care să nu o poată duce.

„Și eu, și colegii mei avem această temere: Dacă nu se aprobă, nu o să primim banii? Ce vom face după 1 mai? E o situație critică. S-a tot rostogolit problema în spațiul public și cred că fiecare cetățean din Gorj știe această problemă. Domnul ministru al Energiei a spus că are o soluție de rezervă ca societatea să nu intre în insolvență”, a fost reacția lui Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

În ce constă planul de rezervă? Într-un nou împrumut garantat de stat. Doar așa poate să evite Complexul Oltenia insolvența. „Un nou împrumut. Ajutor de salvare nu se mai poate lua pentru că avem unul care se va transforma în ajutor de restructurare la momentul în care acest program se va aproba. Calea asta pică. Singura variantă, sper să nu ajungem acolo, este a unui alt ajutor dat de statul român pentru a se lua acel împrumut pentru că în bugetul de stat, pe 2021, există cei 241 de milioane de euro pe acest program de restructurare și acea sumă poate să devină sumă de garantare a împrumutului. Dar sper să nu ajungem la această variantă, că e mult mai grea. E o imagine gri, nu chiar neagră după 30 aprilie. Posibil să se termine acea investigare mai repede și să primim avizarea Comisiei Europene”, a mai spus Pîrvulescu.

Vizualizări: 4,719

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: