Planul de restructurare a CE Oltenia ar putea fi aprobat în ianuarie. Va fi un singur grup pe gaze!

Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia ar putea fi aprobat până la sfârșitul acestei luni. Este cea mai proaspătă informație care vine dinspre lumea sindicală din minerit. În plus, liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia a anunțat că planul ar fi suferit noi modificări și că, până la urmă, va fi realizat un singur grup pe gaze și parcurile fotovoltaice.

De mai bine de un an se așteaptă aprobarea planului de restructurare gândit pentru compania energetică. Acesta este speranța că producătorul de energie ar putea deveni profitabil în cinci ani. Pe măsură ce au fost analizate, în mai multe rânduri, de oficialii Comisiei Europene, documentele au suferit mai multe modificări.

Cea mai recentă, susține liderul SMEO, ar fi că nu vor mai fi construite două grupuri pe gaze, așa cum s-a discutat inițial, ci doar unul, la Turceni. „Există o probabilitate foarte, foarte mare ca, pe 24 ianuarie, să fie aprobat planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Asta ar rezolva și pentru viitor, până în 2026, problema plății certificatelor de carbon, cât și investițiile care urmează. Un grup pe caz la Turceni și acele parcuri fotovoltaice. Din ce știu, e vorba doar de acel grup de la Turceni și parcurile care să fie amplasate pe fostele perimetre miniere și pe depozitele de cenușă. Aceasta ar fi varianta finală, dar nu am certitudinea 100%”, a spus Gabriel Căldărușe.

În acest program, stau speranțele companiei. Din 2026, oficialii producătorului de energie se așteaptă ca acesta să devină profitabil. „De un an și ceva tot vorbim de aprobarea planului de restructurare. În cinci ani, din 2026, compania ar urma să intre pe profit, să nu mai aibă nevoie de susținere pe plata certificatelor de carbon”, a mai declarat Căldărușe, la Radio Infinit.

Anul trecut, compania a primit 251 de milioane de euro să poată achita certificatele de dioxid de carbon. Dacă nu s-ar aproba planul de restructurare, CE Oltenia n-ar mai putea primi ajutor de la stat pentru restructurare și s-ar vedea nevoit și să restituie banii primiți în 2021 de la stat. Este evident că nu dispune de asemenea resurse plus că pierderile înregistrate, în ultimii ani, sunt de ordinul sutelor de milioane de euro. 

Vizualizări: 4,706

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: