Plata anticipată a impozitului pe profit, amânată pentru 2015

Contribuabilii pot răsufla liniştiţi în ceea ce priveşte plata anticipată a impozitului pe profit, întrucât aceasta a fost amânată pentru 2015. Proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede acest lucru a fost publicat recent pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

A fost luată această măsură în contextul reducerii de plată a agenţilor economici, precum şi pentru reducerea inflaţiei bugetare determinate de aplicarea unor prevederi fiscale. Schimbarea modului de calcul şi de stabilire a impozitului pe profit este valabilă pentru contribuabilii care nu desfăşoară activitate în domeniul bancar şi care vor trece astfel de la plata anuală a impozitului pe profit cu plăţi anticipate efectuate în cursul anului la calculul şi plata trimestrială a acestuia. Guvernanţii au decis să amâne până în 2015 intrarea în vigoare a plăţii anticipate a impozitului pe profit pentru a putea păstra în sectorul privat diferenţa dintre plata anticipată şi impozitul pe profit real. Pe de altă parte, măsura va duce la majorarea veniturilor bugetare cu 625,7 milioane lei (0,12% din PIB) în acest an.

Efecte bune pentru mediul de afaceri

Dacă plata anticipată a impozitului pe profit s-ar fi aplicat de la 1 ianuarie 2010, cum prevedea iniţial legea, toate firmele ar fi trebuit să achite acest impozit trimestrial, calculat la valoarea profitului obţinut în anul precedent, actualizat cu indicele de inflaţie şi divizat la patru. Astfel, această amânare este benefică pentru mediul de afaceri şi nu afectează activitatea unei societăţi comerciale care nu se bucură de un profit considerabil în fiecare an. Mai mult, dacă impozitul pe profit al unui contribuabil este mai mic decât suma impozitului minim anual, stabilit în funcţie de veniturile totale înregistrate în anul precedent, acesta va trebui să plătească impozitul minim.

Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: