Căldăruşe: Peste 4000 de salariaţi au solicitat cota de cărbune

Salariaţii CE Oltenia au început să primească deja cota de cărbune. Cel puţin asta spune Gabriel Căldăruşe, preşedintele interimar al Sindicatului Mine Energie Rovinari (SMER), care anunţă că peste 4.000 de mineri au depus solicitări în acest sens. Ceilalţi 15.000 de mineri şi energeticieni vor afla abia în luna octombrie dacă vor primi contravaloarea cărbunelui, spune sindicalistul, care nu exclude nici posibilitatea unei compensări cu agentul termic, acolo unde se poate aplica această variantă.

Conform lui Gabriel Căldăruşe, salariaţii CE Oltenia din aproape toate zonele au început să primească cele 10 tone de cărbune. Preşedintele interimar al SMER spune că a făcut demersuri astfel încât această cotă să se acorde chiar şi din cariere, nu doar din depozite, astfel încât beneficiarii să o primească mai repede. Acesta estimează că până la sfârşitul lunii viitoare toţi cei care au făcut solicitări îşi vor primi cota. „Din câte am înţeles sunt mai multe solicitări decât în anii trecuţi, cred că sunt peste 4000. Deja a început să fie distribuită cota de cărbune, de cel puţin o săptămână, nu în toate zonele, urmând ca în perioada următoare să demareze şi în zonele celelalte. S-a estimat că până la 30 octombrie vor primi toţi. Pentru asta am făcut demersurile necesare cât să fie livrată într-un timp mai rapid, şi din carieră să fie încărcată această cotă de cărbune. Cota de cărbune s-a primit pe zona Pinoasa, Roşia, Tismana, cred că şi în zona Motrului, Jilţ. Era o mică problemă la Peşteana, pentru că erau livrări foarte multe către termocentrale şi tocmai de aceea am insistat ca această cotă de cărbune să fie dată şi din carieră, nu numai din depozite”, a declarat Gabriel Căldăruşe, preşedinte interimar SMER.

Cei care vor bani mai au de aşteptat

Sindicalistul a precizat că cei interesaţi pot depune în continuare solicitări pentru cota de cărbune. Cât despre cei care nu folosesc cărbunele ca sursă de încălzire a locuinţelor şi vor contravaloarea combustibilului solid care li se cuvine, Căldăruşe spune că se va găsi o soluţie luna viitoare. „Din punctul meu de vedere, este absolut normal să beneficieze toţi salariaţii de această cotă de cărbune. În luna octombrie se va stabili dacă vor putea lua contravaloarea cărbunelui, cu certitudine va exista compensaţia, şi materială, pentru cei care nu doresc să ia această cotă de cărbune. Vor beneficia, pentru că este posibil să existe zone care, ipotetic vorbind, să poată să-şi plătească datoriile către furnizorul de agent termic, să fie o compensare, cum este la Motru şi la Craiova, ştim că şi acolo există un sistem centralizat de încălzire. Toţi oamenii trebuie să beneficieze de acest drept”, a precizat Căldăruşe.

PROTOCOL

Sindicatele afiliate la Federaţia Univers au semnat pe 28 iulie 2014 un protocol cu administraţia, care prevede acordarea cotei de cărbune în natură, respectiv 10 tone de salariat, doar pentru cei care solicită în scris în perioada august-octombrie şi doar pentru cei care îl folosesc la ei acasă.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: