Plăţi amânate, salarii în pericol. Primarii aşteaptă rectificarea

Primarii gorjeni aşteaptă noua rectificare bugetară promisă de guvernanţi. Deja, problemele cu banii se acutizează şi sunt zeci de primării unde nu a ajuns niciun leu în urma rectificării bugetare de luna trecută. La Motru, unele facturi au fost puse în sertare, iar plata va fi amânată până când municipalitatea va face rost de bani.

Primarul din Motru, Gigel Jianu, a explicat că sunt multe plăţi de onorat până la sfârşitul acestui an. Deja, unele facturi sunt amânate ca situaţia să nu se blocheze. „Mai aşteptăm o rectificare. Altfel va fi foarte greu. Deja unele facturi nu le mai achit. Am de plătit proiectările şi studiile de fezabilitate pentru ceea ce intenţionăm să accesăm. Foarte greu ne este”, a spus Jianu.

În plus, primăria mai are de achitat două credite care atârnă greu la gâtul autorităţilor. „Fără datorii, nu poţi să faci treabă. Dacă acum nu te încurcă acest credit, de ce să-l achiţi? Numai în situaţia în care vrei să faci altul mai mare pentru investiţii. Eu am găsit două credite mari la Motru. Suma totală era de 100 de miliarde de lei vechi. Unul dintre ele avusese perioadă de graţie doi ani şi intrase în plată odată cu mandatul meu. Am făcut o refinanţare şi am reuşit să mai reducem rata la o altă bancă. Altfel, ne-am fi descurcat extrem de greu”, a mai explicat primarul din Motru.

„Nevoie de bani este tot timpul”

Situaţia este la fel în multe primării din Gorj, unde banii nu au fost de ajuns. Nevoi sunt şi la Târgu-Cărbuneşti, chiar dacă oraşul a primit o sumă importantă la ultima rectificare bugetară. „Nevoie de bani este tot timpul. Noi, încă de la început, ne-am creionat bugetul obiectiv, ţinând cont de cheltuielile cu salarizarea şi întreţinerea. Am reuşit să ne facem prevedere bugetară pentru acestea. Am plecat cu o listă de investiţii ciuntită, undeva la jumătate faţă de anul trecut. Am primit o sumă de 10 miliarde de lei vechi la rectificare şi ne ajută să finalizăm o mare parte din lucrările pe care ni le-am propus la începutul anului. Ar fi bună o nouă rectificare pentru că sunt multe primării de comune care nu vor putea duce anul financiar la bun sfârşit şi trebuie ajutate şi sper să mai primească şi Târgu-Cărbuneşti o mică parte”, a transmis edilul Dănuţ Birău.

O nouă rectificare bugetară este aşteptată luna viitoare. În mare parte, banii vor veni însă pentru a sprijini autorităţile să achite cheltuielile pe partea de funcţionare.

Vizualizări: 1,236

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: