Atleta Constantina Diță, cu ochii în lacrimi în fața muralului de la Târgu Jiu

Un eveniment remarcabil a avut loc, miercuri, în centrul orașului Târgu-Jiu. Atleta Constantina Diță, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, a sosit la Târgu Jiu pentru a vizualiza pictura murală în care este reprezentată. Pictura a fost realizată de artistul Cristian Scutaru în cadrul Festivalului de Artă Stradală Strad'Art. Atleta nu a renunțat niciodată la domiciliul din municipiu.  Aceasta a fost copleșită de emoții în fața muralului de la Târgu Jiu.


Campioana olimpică la maraton, originară din Turburea, Constantin Diță nu și-a uitat niciodată rădăcinile: „Emoțiile mă copleșesc. Mă aflu în orașul care m-a descoperit pe mine ca sportivă. M-am antrenat pe stadionul nostru municipal și pe Dealul Târgului, unde alergam și câte 30 de km. Vă mulțumesc că sunteți astăzi alături de mine. Nu am putut să fiu prezentă atunci când a fost realizată pictura. Mă aflam în Statele Unite. Primul lucru pe care l-am făcut atunci când am ajuns în România a fost să vin aici, acasă, la Târgu-Jiu. Am multe amintiri frumoase”, a mărturisit aceasta.

Nostalgia a cuprins-o pe atletă la revederea locului în care a crescut și prin interacțiunea cu oamenii care o susțin și o respectă:„Sunt și cetățean american, dar România va rămâne mereu țara mea de suflet”. 

Prezent la acest eveniment, primarul Marcel Romanescu a afirmat: „Lacrimile pe are le-ați văzut pe obrajii singurei noastre campioane olimpice spun totul legat de ceea ce s-a întâmplat la Târgu-Jiu. Constantina Diță -Tomescu nu a plecat niciodată din Târgu-Jiu. Ea are buletinul aici, în orașul lui Brâncuși”.


 Deși este stabilită în America de mulți ani, acolo unde se și antrenează, Constantina Diță își dorește ca atletismul în România să evolueze: „Pe timpul meu puteam să alergăm pe șosea. Alergam pe șosele foarte mult, dar nu era traficul care este astăzi. Am propus ca în pădure la Snagov să se facă trasee de alergat pentru ca alergătorii să aibă unde să se antreneze. Știu ce înseamnă atletismul și lucrurile astea mă dor. Mi-ar plăcea să avem și noi condiții ca afară. Alte țări mai mici decât România au rezultate pentru că au condiții și investesc in copii. După ce copiii trec la juniorat și seniorat, investesc foarte mulți bani și în perioada respectivă. Dacă noi investim doar în copii și nu investim mai departe, nu o să putem să avem sportivi la seniorat, cum se întâmplă în ziua de astăzi. Sunt sporturi în care noi am avut rezultate foarte bune în trecut și astăzi nu mai avem, din păcate”. 

Despre stadioanele din țară și felul în care sunt privați atleții, Constantina Diță adaugă: „Foarte multe stadioane care se construiesc acum în țară nu au piste de atletism. Toate sporturile au la bază alergatul, dacă nu poți să alergi, nu poți să joci cum trebuie în echipă. Consider că trebuie făcute și stadioane de atletism. M-ar bucura să avem la noi în capitală un stadion de genul acesta ca să putem să facem și noi campionatele naționale”.

Galerie foto


Vizualizări: 1,686

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vedete:

Citește și: