Plăți compensatorii timp de patru ani în minerit

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus miercuri într-un interviu pentru Agerpres că decizia privind închiderea definitivă a exploatărilor pe lignit va fi luată în funcție de forma în care va fi aprobat planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia.

“Noi avem un phase-out pentru huilă pentru 2030, punere în siguranţă şi ecologizare în 2032. Am discutat, am negociat şi chiar astăzi am lucrat şi am dat o ultimă formă unei Ordonanţe de Urgenţă pentru protecţia socială a celor care lucrează în Compania Energetică Hunedoara, Compania Energetică Oltenia, Compania Naţională a Uraniului şi închideri mine Valea Jiului. Compania Energetică Oltenia este într-un program de restructurare şi nu vreau să avansez date de phase-out până nu avem aprobat programul de restructurare, după care ne vom aşeza la masă cu sindicatele şi vom discuta cu cărţile pe faţă. Sunt convins că vom găsi o soluţie de comun acord”, a spus ministrul.

Compania Naţională a Uraniului va închide mina Crucea, pentru că nu mai are zăcământ, dar va deschide alte exploatări miniere, cum este cea de la Grinţieş.

Virgil Popescu a spus din nou că are un pachet social pregătit pentru cei care își vor pierde locurile de muncă.

“Avem planuri foarte clare, gândim pachete de siguranţă pentru salariaţii care lucrează în aceste companii. Nu lăsăm pe nimeni în urmă. O să vedeţi în perioada imediat următoare că venim exact cu Ordonanţa de Urgenţă care permite plăţi compensatorii aşa cum sunt în contractele colective de muncă şi venituri de completare între 24 şi 48 de luni pentru cele patru companii pe care vi le-am spus şi pentru companiile care vor ieşi din divizare, restructurare, aflate în zonă”, a mai spus ministrul.

CE Oltenia lucrează în această lună la o nouă variantă a planului de restructurare, dar planul ar putea fi aprobat abia la toamnă.

Vizualizări: 10,176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: