Cîțu, asaltat de cereri din Gorj. “Cerem votarea în regim de urgență”

Mai multe sindicate din Complexul Energetic Oltenia au scris premierului și unor miniștri să susțină proiectul de lege care ar permite pensionarea mai devreme a minerilor și energeticienilor.

Actul va fi marți, 8 iunie, pe ordinea de zi a Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

Complexul Energetic Oltenia are în jur de 12.000 de salariați și aproape toți s-ar putea pensiona la 52 de ani, dacă ar fi aprobat proiectul. În jur de patru mii s-ar pensiona chiar în primul an de la adoptare, acesta fiind unul din motivele pentru care liberalii se opun, susținând că s-ar ajunge la închiderea termocentralelor.

Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate Univers a trimis luni o adresă guvernului, prin care cere “votarea în regim de urgență a Plx 75/2021, conform amendamentului depus și validat la Comisia pentru industrii și servicii”. Adresa este semnată de prim-vicepreședintele Adrian Marciuc.

Adrese similare au transmis și Eugen Iovan de la Sindicatul Energia Turceni, Paul Constantinescu de la Sindicatul Liber Cariera Husnicioara, Gelă Ionescu de la Sindicatul Energetic Craiova sau Constantin Mitrescu de la Sindicatul Energia Rovinari.

Liderii sindicali mai solicită ordonanța care să le asigure venit de completare celor disponibilizați, suportarea costului cu certificatele de carbon de către guvern, scutirea CE Oltenia de la plata certificatelor verzi pentru energia folosită în procesul de producție.

Zeci de salariați ai Complexului Energetic Oltenia protestează de mai bine de patru luni în fața Prefecturii Gorj, cerând adoptarea proiectului de lege. Ei spun că, din cauza condițiilor grele de muncă, mulți nu apucă pensia sau se bucură doar câțiva ani de aceasta.

Protestatarii fac apel la colegi să vină în număr mai mare la pichetare, pentru ca parlamentarii să îi ia în calcul.

Vizualizări: 6,491

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: