Ploile torenţiale şi grindina au făcut ravagii în Gorj

Natura s-a dezlănţuit în mai multe localităţi din judeţul Gorj. Comune ale căror culturi agricole scăpaseră de brumă, au fost afectate de ploi torenţiale şi grindină. Dacă în unele localităţi apa a intrat în casele oamenilor, în altele câmpurile au fost acoperite de gheaţă mare, cât oul de porumbel. Vijelia a lăsat pomii fără rod şi a distrus grădinile de legume. În condiţiile în care vremea continuă să joace feste nu se pot efectua nici tratamente la viţa de vie care a scăpat de brumă.

Ploile torenţiale şi grindina au făcut prăpăd în judeţul Gorj. La Teleşti, în doar câteva minute, grindina de 8 milimetri a culcat legumele la pământ şi a distrus culturile de cereale. Pagube însemnate sunt inclusiv în oraşe, la Târgu Cărbuneşti, Rovinari şi Bumbeşti Jiu. „Din păcate, aveam comune care scăpaseră de brumă, dar acum sunt multe localităţi în care s-a abătut fenomenul grindină. Grindina a fost de dimensiuni mai mari sau mai mici. De exemplu, la Teleşti grindina a fost de 8 milimetri. Avem pagube la Ohaba, la Bălăneşti, în Pişteştii din Deal, zonă care scăpase de brumă, am avut grindină de două ori de 3 milimetri. La Cărbuneşti, la Pojogeni, am avut grindină de 5-7 milimetri. La Rovinari am avut grindină de 3 milimetri. Am avut grindină de 2-3 milimetri şi la Baia de Fier, şi la Bumbeşti Jiu. Majoritatea comunelor din Gorj au fost afectate de grindină şi de ploi”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Se centralizează pagubele
Zeci de hectare de culturi agricole au fost distruse şi la Dănciuleşti. La Stejari, apa a intrat în casele oamenilor. Mai multe podeţe, drumuri comunale şi un pod care face legătura cu Drumul Judeţean 605 B au fost avariate.  În momentul de faţă, Instituţia Prefectului centralizează pagubele. „S-au înlăturat efectele ploilor puternice şi viiturilor, în sensul că s-a scos apa din beciurile oamenilor, este în curs de evaluare paguba, ca şi valoare. La Stejari rămâne să evalueze şi cei de la ISU împreună cu Inspecţia în Construcţii să vedem dacă a fost afectată structura de rezistenţă a caselor. În comuna Dănciuleşti au fost afectate în jur de 15 hectare de culturi agricole: grâu, orz şi grădinile oamenilor. În cursul zilei de miercuri vom avea o estimare a pagubelor”, a declarat Sorin Arjoca, subprefectul judeţului Gorj.
Reprezentanţii Instituţiei Prefectului spun că vor face demersuri pentru ca oamenii să fie despăgubiţi, deşi procedura este destul de complicată. „Vom merge pe procedură, este destul de complicat traseul până la despăgubiri, dar este foarte important să avem aceste procese verbale şi evaluările tehnice ale comisiilor locale ca să vină spre Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca să putem ajuta oamenii”, a precizat Sorin Arjoca.
TRATAMENTE
În urmă cu aproximativ două săptămâni, circa 4000 de hectare de viţă de vie au fost compromise din cauza îngheţului şi a brumei. În mai multe localităţi din judeţ via a fost afectată în proporţie de 100%. Au existat şi zone în care viţa de vie a fost mai puţin afectată, iar proprietarii sperau să mai recupereze din producţia de struguri. „Este un an capricios, am avut acel fenomen de brumă, urmat de îngheţ, au venit ploile, de la oră la oră trecem de la ploi la soare. Viile care scăpaseră cât de cât de brumă mai puteau fi salvate prin tratamente, însă în condiţiile în care vremea joacă feste nu se poate efectua nici un fel de tratament”, a declarat Dan Tănăsescu.

Vizualizări: 4,201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: