PLUS Gorj cere guvernului să facă public programul de închidere a carierelor miniere

PLUS Gorj cere guvernului clarificări referitoare la memorandumul din data de 30 decembrie cu privire la CE Oltenia. "Credem că acțiunea este întotdeauna preferabilă inacțiunii, chiar dacă se va dovedi că unele măsuri vor necesita o corecție din mers", arată formațiunea într-un comunicat.

Presa centrală a relatat zilele trecute că memorandumul are în vedere închiderea a patru cariere miniere în cursul următorilor cinci ani. "Referitor la aceste aspecte, PLUS Gorj solicită clarificări din partea Guvernului și consideră că o corectă informare a salariaților CEO și a gorjenilor este prima condiție pentru aplicarea (voită sau nevoită) a oricărui „program de decarbonare”. Cu toții știm că, din cei 13.000 de angajați ai CEO, peste 8.000 lucrează în carierele de cărbune. Pe lângă cei 8.000 mai sunt alte câteva mii la prestatori și furnizori care lucrează pentru carierele de cărbune. Dacă CEO renunță la cărbune (chiar și parțial) și trece pe gaz, este foarte probabil că mii de oameni vor intra în șomaj, în lipsa unor alternative economice", este îngrijorarea celor de la PLUS Gorj.

Partidul condus la nivel național de Dacian Cioloș consideră că "o atitudine corectă față de salariații mineri ai CEO, dar și față de gorjeni ar impune să li se spună oamenilor cinstit, în față, la ce ar trebui să se aștepte în următorii 3-10 ani".

PLUS Gorj susține că ar fi "corect și just față de județul care până acum dădea 25% din energia țării să se întreprindă toate demersurile pentru realizarea unor alternative economice reale și bine plătite pentru gorjenii care lucrează în minerit și care ar putea să-și piardă locurile de muncă".

Pentru realizarea acestor alternative economice reale, PLUS Gorj solicită Guvernului introducerea Gorjului în „ITI Regiuni miniere ale cărbunelui” alături de Valea Jiului.

PLUS Gorj atrage atenția că simpla introducere a Gorjului în „Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziție”, fără introducerea în „ITI Regiuni miniere ale cărbunelui”, ar însemna doar asigurarea de know-how, dar fără asigurarea banilor necesari transpunerii în operă a cunoștințelor, adică fără asigurarea fondurilor necesare unei tranziții juste în Gorj.

Vizualizări: 3,935

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: