Policlinica, şantier pe bani europeni de patru ani

Reabilitarea Policlinicii din Târgu Jiu s-a dovedit a fi un adevărat fiasco. Constructorul care execută în prezent proiectul de reabilitare mai are doar patru luni la dispoziţie să finalizeze lucrările, în timp ce reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj spun că au fost realizate doar 60% din lucrări. Nu mai vorbim de faptul că proiectul „Reabilitare, modernizare şi echipare Ambulatoriu Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu” a demarat în anul 2011, având iniţial termen de finalizare februarie 2013. Practic, cel de-al doilea constructor, căci primul a intrat în insolvenţă, trebuie să termine în patru luni lucrările ce nu s-au putut face în trei ani. Şeful Policlinicii Târgu Jiu, Vasile Stănculete, este sceptic că firma Novaintermed SRL va reuşi să respecte termenul de finalizare, având în vedere faptul că mai sunt şapte cabinete medicale de reabilitat.

Policlinica din Târgu Jiu este de câțiva ani șantier în care s-au băgat milioane de lei, reprezentând fonduri europene. Consiliul Județean Gorj a fost cel care a gestionat acest proiect și tot el a și avut o contribuție în valoare de 445.000 lei. Mai sunt patru luni și unitatea spitalicească ar trebui să scape de șantier, având în vedere că expiră și cel de-al doilea termen de finalizare a lucrărilor, 19 septembrie 2015. Greu de crezut că acest lucru se va întâmpla, câtă vreme mai sunt șapte cabinete medicale de renovat, respectiv 40% din lucrări. „Nu sunt foarte sigur că se va respecta acest termen de finalizare. Mai sunt șapte cabinete medicale de renovat printre care Chirurgie, Oftalmologie, Urologie, Endocrinologie, Ortopedie. Constructorul a lucrat și lucrează în continuare, însă ce m-a surprins pe mine este că de când a plecat prima firmă nu s-a mai făcut nicio dotare. Au fost finalizate câteva cabinete, dar nu le-au și dotat cu mobilier și aparatură, cum prevede proiectul”, a spus Vasile Stănculete, directorul Policlinicii Târgu Jiu.

Reprezentanții Consiliului Județean Gorj au declarat ieri faptul că din anul 2011, de când a demarat proiectul, și până în prezent au fost decontate lucrări în valoare de 6.231.548,25 lei, fără TVA în timp ce valoarea totală a proiectului a fost de 19,5 milioane de lei, din care suma de 13,2 milioane era asigurată de Uniunea Europeană, 5,8 milioane de lei de Guvernul României şi 445.000 de lei contribuţia Consiliului Judeţean Gorj. În orice condiții, în cazul în care constructorul Novaintermed SRL nu respectă termenul de finalizare, acesta și-a luat măsuri de precauție luând o autorizație de construcție ce expiră în anul 2017. Reprezentanții Consiliului Județean Gorj au explicat acest lucru prin faptul că autorizațiile de construcție se eliberează pe o perioadă mai mare. ”Autorizația de construcție a fost luată anterior începerii lucrărilor și a fost luată pe o perioadă mai mare pentru că în felul acesta și-au luat ei măsuri de precauție în caz de contestații, și-au luat o marjă de siguranță, dar asta nu înseamnă că nu vor respecta termenul de 19 septembrie 2015”, a spus Oana Paloș, purtătorul de cuvânt al CJ Gorj.

Cât privește dotarea cabinetelor deja finalizate de constructor, reprezentanții Consiliului Județean Gorj au spus că până la finele lunii iulie vor fi dotate și aceste spații. ”Sunt în curs de dotare o parte din spațiile medicale de la parter și etajul I în care lucrările sunt în curs de finalizare. Se preconizează ca până la sfârșitul lunii iulie a acestui an să se finalizeze etapa de dotare a spațiilor respective. Nu se putea realiza o dotare parțială”, a adăugat Oana Paloș.

LICITAȚII

Proiectul ”Reabilitare, modernizare şi echipare Ambulatoriu Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu” a demarat în anul 2011, o firmă din Rm.Vâlcea, SC Conexvil SRL, câștigând prima licitație. La sfârșitul anului 2013, Conexvil și-a anunțat insolvența după ce efectuase mai puțin de jumătate din lucrări și depășișe cu mult termenul de finalizare. În ianuarie 2015 s-a finalizat cea de-a doua licitație, când a fost declarat câștigător actualul constructor Novaintermed SRL și care are termen de finalizare septembrie 2015.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: