Executor milionar în euro, dintr-un contract cu CE Oltenia

Scandal cât casa la Craiova, acolo unde consilierii locali cer explicaţii pentru comisionul uriaş încasat de un executor judecătoresc angajat de Complexul Energetic Oltenia anul trecut, în vederea recuperării creanţelor de la SC Termo Craiova SA. Aleşii locali au fost uluiţi să afle dintr-un raport de audit că BEJ Dumitrescu Ilona a reţinut un comision de 2.571.165 lei drept onorariu pentru recuperarea unei sume de 7.355.887 lei care a ajuns în contul CE Oltenia. Consilierii din Craiova vor fi probabil şi mai uimiţi să afle că sume importante au ajuns în contul aceluiaşi executor şi în primele trei luni din 2015, înainte de intrarea în insolvenţă a Termo Craiova.

Termo Craiova SRL este societatea de termoficare care aparţine Consiliului Local Craiova. Societatea a acumulat în ultimii ani datorii de aproape 300 de milioane de lei către Complexul Energetic Oltenia. CEO a angajat anul trecut un executor judecătoresc pentru a mai recupera din bani. Comisionul încasat de executor i-a lăsat mască pe craioveni. Potrivit unui raport de audit prezentat în Consiliul Local Craiova, „în cursul anului 2014 s-au efectuat plăţi către BEJ Dumitrescu Ilona în sumă de 9.927.052 lei, care au fost distribuite astfel: 7.355.887 lei către Complexul Energetic Oltenia; 2.571.165 lei au fost reţinuţi drept onorariu şi cheltuieli de executare”. Autorii raportului de audit consideră că acest comision putea fi aferent întregii sume datorate la acea vreme, de 271 de milioane de lei, în niciun caz sumei recuperate de nici 10 milioane de lei. Practic, executorul şi-a însuşit un sfert din suma încasată în 2014. „Noi considerăm că sumele reţinute drept onorariu de executare trebuiau efectuate la nivelul debitului plătit şi nu la nivelul debitului constituit. Procedând astfel, s-au mărit nejustificat datoriile societăţii şi rezultatul financiar negativ al anului 2014”, mai arată raportul de audit. Termo Craiova a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 46,7 milioane de lei.

Auditorul independent are şi o recomandare. „Considerăm că este necesară o analiză a acestor sume reţinute drept onorariu, identificarea sumelor reţinute anticipat prestaţiei şi dispunerea unor măsuri pentru recuperarea acestora”, menţionează raportul întocmit de Cabinet Individual Expert Contabil Osiac I. Ioana.

raport_audit_termo_ceo

Afacerea a continuat în 2015

Termo Craiova SRL a intrat în insolvenţă la data de 18 martie 2015, administrator judiciar fiind numit Siomax SPRL Târgu Jiu. Acesta a prezentat deja judecătorului sindic un prim raport al cauzelor intrării în insolvenţă, făcând referire şi la sumele primite de BEJ Ilona Dumitrescu, acestea fiind uşor diferite de cele din raportul de audit. „O altă categorie importantă de cheltuieli înregistrată în 2014 o reprezintă onorariile în sumă de 2.356.956 lei plătite executorului judecătoresc Dumitrescu Ilona, angajat de Complexul Energetic Oltenia pentru executarea silită a unor debite reprezentând contravaloare energie şi penalităţi de întârziere în cuantum de aproximativ 292.161.307 lei pe care Termo Craiova le datorează”, arată Siomax în raportul publicat în Buletinul de Insolvenţă nr. 7570 din 27 aprilie 2015.

Potrivit aceluiaşi raport însă, Termo Craiova SRL a făcut şi în 2015 plăţi importante către BEJ Ilona Dumitrescu. Astfel, sumele plătite din 7 ianuarie până pe 19 martie 2014 totalizează 11,7 milioane de lei. Nu ştim încă dacă executorul a luat şi de această dată un sfert din sumă, ca şi în 2014. Răspunsul poate să vină doar de la Complexul Energetic Oltenia. Conducerea complexului poate să spună şi ce contract a semnat cu executorul, dacă acesta avea dreptul să încaseze comision atât de mare sau a făcut un abuz. Executorul Ilona Dumitrescu nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. Cert este că intrarea în insolvenţă a Termo Craiova SRL a însemnat stoparea executărilor precedente şi implicit a scurgerii de bani către BEJ Ilona Dumitrescu.

plati_si_in_2015

REACŢIE

Prima reacţie pe această temă a avut-o Dan Cherciu, consilier local al Craiovei, încă din luna februarie. „Un lucru şocant a fost să descopăr că în urma deciziei CEO de a executa silit societatea, tot CEO a selectat o doamnă executor care a reuşit performanţa să încaseze drept onorariu doar în anul 2014 suma incredibilă de peste 23 miliarde de lei (aprox. 2 miliarde/lună sau dacă doriţi, 45.000€/lună!!!), practic fără niciun efort şi fără niciun efect legat de o mai bună încasare pt. CEO!”, a dezvăluit consilierul local Dan Cherciu pentru punctochit.ro.

AFACERI

CE Oltenia a încheiat anul 2014 cu pierderi uriaşe, de aproape 700 de milioane de lei, ceea ce a dus la mii de concedieri în 2015. Pierderea vine şi pe fondul unor cheltuieli greu de explicat făcute de companie. Sub semnul întrebării sunt cheltuielile notariale de sute de mii de lei către cabinetul soţiei procurorului DNA Dănuţ Volintiru, dubioasă este şi afacerea „Cărbune pentru Serbia”, lăsată cu arestări în ţara vecină, neclare sunt şi zecile de contracte date de CEO fără licitaţie. Gorjul este o zonă infracţională ignorată cu talent de procurori.

Vizualizări: 597

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: