Pionii ascunşi din dosarul Ponta-Şova. Ce nu spune (încă) DNA!

Afacerile clanului Ponta – Şova cu mai multe companii de stat din România s-au derulat în perioada 2007-2008, când liberalii lui Tăriceanu guvernau România cu susţinerea din umbră a PSD, susţinere bazată pe contracte de tipul celor încheiate de Casa de avocatură Şova cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari. În martie 2007, Tăriceanu pregătea scoaterea PD de la guvernare, iar la 1 aprilie a anunţat că va rămâne cu un guvern minoritar PNL-UDMR. În acest timp, PSD l-a susţinut din opoziţie, în schimbul unor afaceri uriaşe. Tăriceanu, Ponta, Şova, Atanasiu ştiu ce au făcut în acei ani şi de aici atacurile dure ale unora la adresa DNA şi tăcerea complice a celor aflaţi acum în tabăra lui Iohannis.

Anul 2007 a fost anul rupturii dintre Tăriceanu şi Băsescu. În martie, Tăriceanu şi-a negociat susţinerea din umbră a PSD, iar la 1 aprilie a anunţat scoaterea PD de la guvernare. Cât a costat susţinerea PSD? Doar prin căpuşa Casa Şova s-au scurs milioane de euro de la companiile de stat şi nu doar de la complexurile Turceni şi Rovinari. Poate că DNA ar trebui să se aplece cu mai mare atenţie spre cazul CET Govora, de unde Casa Şova a încasat bani cât de la Turceni şi Rovinari la un loc.

Ciurel, fabrică de bani pentru Casa Şova

O cronologie simplă arată că tunurile sunt strâns legate de politică. Casa Şova a intrat în Gorj în luna martie 2007, primind prin licitaţie un contract de asistenţă juridică de 280.000 de lei pentru consultanţă legată de investiţiile de mediu de la grupurile 3 şi 6 ale termocentralei Rovinari. Director era încă Ion Dondera, cel numit de guvernarea Alianţei DA.

La 1 aprilie Tăriceanu anunţă că schimbă guvernarea, iar în mai sunt numiţi noi directori la complexurile energetice: pe 17 mai 2007 Laurenţiu Ciurel la CE Rovinari şi pe 23 mai Dumitru Cristea la CE Turceni.

Pe 30 august 2007, deputatul de Gorj Victor Ponta încheie ca avocat convenţia de conlucrare profesională nr. 1 cu Casa Şova.

De aici înainte, afacerile lui Şova cu CE Rovinari înfloresc, prin acte adiţionale semnate de noul director Ciurel: primul adiţional pe 03.09.2007

cu o suplimentare de 200.000 lei; al doilea adiţional pe 19.12.2007 cu o suplimentare de 711.240 lei; al treilea adiţional pe 22.12.2008, cu o suplimentare de 310.000 lei. Cu alte cuvinte, un contract iniţial de 280.000 de lei a fost suplimentat la 1.501.240 lei.

Şi asta nu este tot, acelaşi Ciurel a mai semnat un contract separat cu Casa Şova, din care avocaţii au câştigat un comision de succes de 1.071.336 lei.

Hoţul Ponta striga hoţii

Procurorii DNA au dezvăluit abia în 2015 ceea ce se bănuia din 2008 şi anume că gălăgiosul deputat Victor Ponta încasa bani de la Casa Şova. DNA nu a spus până acum explicit că Ponta a făcut trafic de influenţă pentru obţinerea acestor contracte.

Ponta recunoştea o implicare a sa într-o declaraţie de presă din februarie 2008, relatată de Gazeta de Sud. Ponta spunea atunci că a reuşit, cu sprijinul AVAS şi ANAF, să salveze complexurile din Gorj, pe care Ionel Manţog voia să le distrugă. „Eu o să demonstrez cu hârtii şi o să explic oamenilor din Gorj cum în perioada 2005-2006, când domnul Manţog a fost secretar de stat, era să fie distrus SNLO. Din fericire, ANAF (Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală – n.r.) şi AVAS (Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului – n.r.) au blocat acest lucru. Complexurile şi SNLO au fost salvate şi, în loc să ajungă pe mâna societăţii BNP Consult din Craiova, au fost salvate pentru oamenii din Gorj. Mi-am făcut datoria faţă de oamenii din Gorj să le salvez”, spunea Ponta citat de gds.ro pe 08.02.2008.

Peste doar câteva zile, şefii complexurilor au înţeles ce au de făcut. CE Turceni a semnat contract cu Casa Şova pe 13 februarie, iar Rovinari pe 14.

Ce nu a spus deputatul de atunci este câţi bani a luat Casa Şova din tranzacţia semnată în numele complexurilor cu BNP Consult: 1.071.336 lei de la CE Rovinari şi 1.043.713 de la CE Turceni, în 11 respectiv 7 zile de la semnarea contractelor.

De altfel, şi acum Ponta se prezintă ca o victimă a hoţilor şi bandiţilor din alte partide, deşi el este cel care a beneficiat de bani furaţi în tot acest timp.

Hoţia de la Turceni

Nu a fost singura dată când Ponta şi ai lui au făcut tam-tam în presă pentru a câştiga bani din asta. Unul din aspectele verificate de DNA se referă la cum şi-a luat Casa Şova comision pentru încasarea unei facturi de către CE Turceni de la Electrica.

Astfel, Dumitru Ilinca, deşi a fost puţin timp director la Complexul Turceni, mai exact în ianuarie-mai 2007, a facturat către Electrica penalităţi de 68 de milioane lei. În luna mai a venit director Dumitru Cristea, care iniţial a continuat demersurile lui Ilinca de recuperare a sumei. CE Turceni a dat în judecată Electrica, pentru somaţie la plată. Pe fir au intrat băieţii deştepţi. Cristea a spus în presă că verifică factura cu pricina, care nu ar reflecta o datorie reală, şi pe 26 noiembrie 2008 retrage somaţia de plată redactată de juriştii complexului. În paralel mandatează Casa Şova să facă o altă acţiune, care s-a finalizat în decembrie 2008 cu o înţelegere între cele două companii de stat, din care avocaţii au mai câştigat 960.000 de lei. Asta deşi CE Turceni s-a înţeles cu Electrica să recupereze 48 din cele 68 de milioane, dar eşalonat pe opt ani. Complexul încă mai recuperează din bani şi în 2015, dar Casa Şova a primit comisionul anticipat.

JAFUL

Casa Şova nu a luat bani doar de la complexurile energetice din Gorj în această perioadă, doar că aici s-au făcut nişte plângeri penale pitite de procurori din 2009 până acum. Potrivit unui control ANAF din 2011, cei mai mulţi bani au fost luaţi de Şova de la CET Govora (tot pe un litigiu cu ICM-BNP Consult) – 6,48 milioane de lei; CE Turceni – 3,98 milioane; MFA Mizil – 3,6; CE Rovinari – 3,09; Electrica – 2,9; Electrica Serv – 1,8 şi aşa mai departe. Iar Casa Şova nu a fost nici pe departe singura căpuşă pesedistă din acele vremuri, iar Tăriceanu şi Atanasiu ar putea da mai multe detalii.

Sova_2_001_an

Vizualizări: 221

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: