Poliţia caută 15 milioane de euro în conturile Olservmin

Poliţişti din cadrul IPJ Gorj au ridicat luni o serie de documente de la sediul Olservmin, societate care aparţine sindicatelor miniere şi care a intrat de câteva săptămâni în insolvenţă, trimiţând sute de salariaţi în şomaj. Surse din cadrul societăţii susţin că poliţia s-a sesizat din presă cu privire la o tranzacţie de 15 milioane de euro, bani pe care Olservmin i-ar fi câştigat din vânzarea minei de cupru de la Băiţa, judeţul Bihor. Potrivit unor documente publicate în Monitorul Oficial, Olservmin a preluat, la sfârşitul verii anului 2010, în schimbul sumei de 200 de lei, societatea Mineral Mining de la un investitor suedez, iar câteva luni mai târziu, când societatea se afla în insolvenţă, a cedat părţile sociale unei firme din Insulele Virgine, tot pentru 200 de lei. Societatea Mineral Mining deţinea licenţe de exploatare atât pentru calcar, cât şi pentru neferoase. După ce Olservmin a ieşit din afacere, lichidatorul judiciar a găsit un investitor care să plătească salariile restante şi să repornească activitatea la Băiţa. Presa a vorbit chiar de o firmă australiană care în 2011 a dorit să cumpere Mina Băiţa cu 15 milioane de euro, dar cert este că Mineral Mining este în continuare în insolvenţă, procesul fiind pe rolul Tribunalului Bihor. Mai mult, la această oră toate licenţele de exploatare de la mina Băiţa sunt deţinute în continuare de Mineral Mining, societate în insolvenţă, ceea ce ar putea însemna că tranzacţia despre care presa scria în 2011 nu s-a materializat.

 „Olservmin a preluat firma Mineral Mining de la investitorul suedez în schimbul sumei de 200 de lei, cât era capitalul social, pentru că trebuia la acea dată să deblocăm activitatea a sute de oameni. Minerii protestau de luni bune, nu-şi luau salariile, se blocau în subteran. Firma a intrat în insolvenţă, lichidatorul judiciar este cel care a găsit un investitor către care Olservmin a cesionat acţiunile tot pentru 200 de lei. Asta este suma care poate fi găsită în conturile societăţii, nici vorbă de 15 milioane de euro sau ce poveşti apar prin presă”, a declarat ieri Marin Condescu, preşedintele Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia.

Întrebări fără răspuns

Prima întrebare este cum a ajuns un investitor privat, firma suedeză care a cumpărat afacerea de la statul român cu milioane de dolari, să o dea firmei Olservmin cu 200 de lei. A doua întrebare este cum a dat Olservmin această firmă mai departe tot cu 200 de lei, dacă licenţele deţinute valorau milioane de euro.

În anii ’90, minele de la Băiţa s-au împărţit în mai multe societăţi. Partea de uraniu a trecut la Compania Naţională a Uraniului, iar carierele de calcar şi dolomit au intrat în proprietatea a două firme: SC Băiţa SA aparţinând statului şi SC Băiţa Bihor SA aparţinând salariaţilor, privatizarea fiind făcută prin MEBO.

Suedezii de la Dacian Mining AB au cumpărat de la Băiţa SA carierele de calcar în 2008, dar potrivit presei din acea vreme au luat ţeapă, deoarece au aflat că în tranzacţie nu au intrat clădirea administrativă şi, mai important, nu au cumpărat conductele şi celulele de flotare, fără de care nu-şi pot desfăşura activitatea. Pentru a putea exploata, a trebuit să le închirieze de la aceeaşi Băiţa SA, iar în câţiva ani problemele financiare au devenit grave pentru toate firmele implicate în respectiva carieră. În acea perioadă, exploatarea cuprului era nerentabilă, din cauza preţurilor mici, dar peste câţiva ani preţul cuprului a atins un maxim istoric.

Anul 2010 a fost unul extrem de greu, în care minerii de la Băiţa se blocau frecvent în subteran, salariile fiind neluate de circa 9 luni. Investitorul suedez le-a propus atunci sindicatelor, printr-o scrisoare publicată şi în presa locală, să primească acţiuni în locul salariilor, dar oferta a fost respinsă din cauza datoriilor mari acumulate de Mineral Mining.

Marin Condescu susţine că Olservmin a preluat atunci 100% din acţiunile firmei de la suedezi, pentru a debloca situaţia. „Investitorii erau foarte supăraţi pe statul român, s-au considerat înşelaţi şi nu au dorit să stea de vorbă decât cu sindicatele. Olservmin a preluat acţiunile pentru ca oamenii să renunţe la proteste, dar firma avea datorii foarte mari a intrat în insolvenţă. Când lichidatorul judiciar a găsit o soluţie, un investitor capabil să repornească activitatea, Olservmin a cesionat părţile sociale tot pentru 200 de lei”, a spus Condescu, menţionând că firma sindicatelor a deţinut doar câteva luni respectiva firmă.

Olservmin a cesionat 100% din acţiunile deţinute la Mineral Mining SRL la data de 16 martie 2011, potrivit hotărârii publicate în Monitorul Oficial. De la acea dată, asociat unic a devenit Siberia Clearing (Geneva) Limited.

Pe 17 martie 2011, presa economică publică următoarea informaţie: „Grupul australian ElDore Mining Corporation (simbol bursier EDM) a anunţat ieri că a încheiat un acord pentru achiziţia minei de cupru Băiţa, situată în localitatea Ştei din judeţul Bihor, pentru suma de 15 milioane de euro. Mina de cupru era deţinută anterior de firma Far East & Pacific Investments (FEPI), care însă a oprit anul trecut exploatarea minei din lipsă de fonduri, spune ElDore Mining. Acordul de achiziţie include preluarea unor datorii de până la 1,5 milioane de euro şi constituirea unui depozit de 750.000 de euro. Tranzacţia urmează să fie aprobată de acţionari şi de autorităţi”.

Rămâne ca poliţia să stabilească dacă este vreo legătură între firma deţinută temporar de Olservmin şi tranzacţia de 15 milioane de euro, cercetările fiind în stare incipientă la acest moment, iar informaţiile ce pot fi găsite de internet sunt insuficiente. Pentru stabilirea adevărului, ancheta se va extinde probabil la firma care se ocupă de insolvenţa SC Mineral Mining, proces început pe 10 mai 2010 şi care are pe 11 septembrie 2013 un nou termen de judecată.

OFERTĂ

Iată oferta făcută în iunie 2010 de investitorul suedez, când minerii erau de trei zile blocaţi în subteran. "Pentru a veni în întâmpinarea cererilor angajaţilor, Dacian Mining AB (societatea suedeză care deţine toate părţile sociale la SC Mineral Mining SRL, firma la care sunt angajaţi minerii şi care exploatează zăcământul de neferoase - n.r.) este de acord să ofere un transfer de proprietate imediată, condiţionată a firmei SC Mineral Mining SRL pentru toţi angajaţii", le-a transmis printr-un e-mail angajaţilor Per-Göran Carlsson, proprietarul suedez şi CEO al societăţii-mame din Suedia, Dacian Mining AB”

COMUNICAT

„Noul proprietar al minei de cupru Băiţa, Siberia Clearing (Geneva) Limited, controlată de Extremul Orient & Pacific Inc. Investiţii (FEPI), are plăcerea să anunţe că prima plată a fost efectuată în contul Mineral Mining SRL, pentru a acoperi cheltuielile de exploatare a minei şi plata salariilor muncitorilor, încă neachitate de către foştii proprietari", se arată într-un comunicat din 24 martie 2011 semnat de preşedintele şi CEO al FEPI, Max Renard.

LICENŢE

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, la această oră toate licenţele de la Băiţa Bihor sunt deţinute de firma Mineral Mining, aflată în insolvenţă. Aceasta deţine licenţe de exploatare pentru calcar, dolomită, minereu cu bismut, minereu cu wolfram, minereu de molibden, minereu polimetalic, minereuri polimetalice si auro-argentifere, Skarn Wollastonitic. Nici australienii, nici chinezii nu deţin licenţe la Băiţa Bihor.

Vizualizări: 423

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: