Politist acuzat de mită în dosarul „Mafia cărbunelui”: Am vrut să fiu băiat bun!

Primul agent de poliţie care a decis să vorbească în fața instanței de judecată despre acuzațiile de luare de mită care îi sunt aduse în dosarul „Mafia Cărbunelui” a făcut, marți, declarații în fața magistratului de caz de la Tribunalul Gorj. Gheorghe Milodin a negat acuzațiile de șpagă, multe din explicațiile sale stârnind hohote de râs în sală, cel mai adesea el menționând că a vrut să fie „băiat bun” cu cei pe care îi trăgea pe dreapta și nu îi mai amenda în acte.

Audierea a început cu o precizare din partea inculpatului, care a spus că a recunoscut acuzațiile ce îi sunt aduse de către procurori doar pentru că i se promisese că așa este lăsat să plece acasă. A fost însă reținut și arestat preventiv o bună bucată de timp, acum precizând că acuzațiile care îi sunt aduse nu sunt adevărate.

 A cerut desecretizarea unor documente

Declarația lui Milodin nu a fost una completă întrucât acesta a cerut desecretizarea unor documente din cadrul IPJ Gorj în baza cărora să poată formula răspunsuri la întrebările la care nu a răspuns la audierile de acum. Cele spuse însă în fața instanței la termenul de marți acoperă o mare parte din acuzațiile ce îi sunt aduse acestuia. Milodin a fost monitorizat vreme de câteva luni, ca și alți colegi de-ai săi, din înregistrările audio-video reieșind că el sau alți agenți luau diverse sume de bani de la șoferi. Unele înregistrări nu sunt atât de evidente și inculpatul a putut să pună lejer sub semnul întrebării faptul că el ar fi luat bani. Un exemplu în reprezintă o faptă din decembrie 2014, când era pe tură cu Ștefan Găman. Cel din urmă a fost indicat de Milodin ca fiind cel din înregistrarea video care ar fi luat banii de la un șofer tras pe dreapta pentru că avea un bec defect și că ar fi călcat linia continuă.

În alt caz, un șofer oprit de Milodin i-a explicat acestuia că transportă „mortăcini”, procurorul de caz întrebând apoi dacă termenul de „mortăciuni”, așa cum se pronunță corect, are o semnificație anume. Fostul polițist a explicat că sunt diverse „transpoarte” cu organe provenite de la animale duse la diverse fabrici, el menționând că i-a spus la momentul respectiv șoferului tras pe dreapta că nu îl mai verifică întrucât nu suportă mirosul de la „mortăcini”. Șoferul, conform lui Milodin, a observat însă că agentul fumează în autospeciala Poliției și s-a oferit să îi dea cadou un brăduț menit să împrospăteze aerul din mașină. „L-am luat că doar îl foloseam în autospecială, nu îmi dădeam cu el pe haine sau să îl iau acasă”, a menționat inculpatul.

În altă situație, Milodin a trebuit să admită că a tras din greșeală un șofer pe dreapta, dar că nu avea cum să recunoască acest lucru în fața conducătorului auto. Scena desprinsă din comediile cu Garcea s-a produs în Turceni, acolo unde, într-o seară de iarnă, Milodin a avut impresia că șoferul ieșise în strada principală de pe una secundară cu sens unic pe care nu ar fi avut voie să circule. După ce l-a tras pe dreapta agentul povestește că a realizat că omul circula normal, dar trebuia să îi pună câteva întrebări. „Doar nu era să recunosc în fața lui că greșesc”, a spus acesta. Șoferul a fost trimis câțiva metri în spate să verifice indicatorul rutier care reglementa traficul în zonă, după care Milodin i-a urat „drum bun”.

 Explicaţii ca în filmele de comedie

Monitorizările făcute de Direcția Generală Anticorupție arată că Milodin îi oprea pe șoferi în special la intrarea în Turceni, după ce aceștia coborau podul din zona termocentralei. Unii intrau în depășire și erau trași pe dreapta mai ales dacă depășeau altă mașină, polițistul recunoscând în fața instanței că în zonă nu exista nici marcaj rutier și nici vreun indicator care să interzică depășirea. „Preventiv îi opream, să le spun să fie mai atenți în trafic”, a explicat acesta, deși magistratul de caz i-a spus că la dosar e acuzat că a primit bani de la un cetățean străin pentru a-l lăsa în pace. „Nu i-am făcut acte că am zis că e străin și oricum nu îl mai urmărește nimeni”, a spus Milodin.

Într-o altă situație el a recunoscut că i-a permis unui șofer căruia îi ceruse actele la control să își continue deplasarea și să revină mai târziu după documente. „Trebuia să facă o livrare la o farmacie aflată cam la un kilometru de noi. I-am spus că până îi fac eu actele poate să meargă și să își facă treaba și să se întoarcă apoi. Nu contează că a circulat fără acte că doar eu eram în zonă și nu avea cine să îl mai verifice”, a mai explicat inculpatul. Tot Milodin a explicat și de ce discuta uneori cu colegii săi că cel tras pe dreapta risca amenzi în cuantum total de 19 milioane de lei vechi pentru ca apoi sancțiunea finală să fie mult mai blândă, eventual un avertisment verbal. „Vroiam să fim mai duri la început, dar apoi eram băieți buni”, a declarat acesta, în sală fiind hohote de râs.

Milodin a avut o explicație demnă de Garcea și la o situație care viza sancțiunea care trebuia aplicată unui șofer ce nu avea pneuri de iarnă corespunzătoare. Agentul a menționat că nu avea o riglă la el pentru a măsura florile de pe cauciucuri, acesta fiind un atribut al inspectorilor de la Registrul Auto Român.

În dosarul în care Milodin a fost audiat mai sunt inculpați alți 12 agenți, toți fiind acuzați că luau șpăgi în special de la șoferii care transportau cărbune furat de la Complexul Energetic Oltenia.

Vizualizări: 6,144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: