Polovragi: Recoltă bogată de căpşuni, preţuri mici

Căpşunarii din Polovragi se pregătesc de sărbătoare, duminică urmând să fie premiată cea mai gustoasă căpşună. Deşi anul acesta au parte de o recoltă bogată, oamenii se plâng din cauza preţurilor mici. În condiţiile în care pe piaţă căpşunile se vând cu 5-6 lei kilogramul, agricultorii din Polovragi sunt nevoiţi să le vândă intermediarilor la jumătate de preţ.

Zeci de comercianţi din Dâmboviţa, Argeş, Galaţi, Brăila, Bucureşti şi Hunedoara cutreieră zilnic comuna Polovragi, bătând din poartă în poartă pentru a achiziţiona căpşuni. La nivelul localităţii, se culeg aproximativ două tone de căpşuni pe zi. „La noi, cultivă căpşuni toţi localnicii care au teren şi sunt buni de muncă. Oamenii au mers pe varianta că este o sursă de venit mai accesibilă pentru familie. Problema este că preţurile pe care le oferă intermediarii sunt foarte mici. Anul trecut, căpşunile s-au vândut de acasă cu 5 lei/kilogram, iar acum se vând şi cu 2,5 lei/kilogramul. Vin comercianţii din toate zonele ţării. În toată comuna se culeg zilnic tone de căpşuni”, a declarat Constantin Tîrlea, viceprimarul comunei Polovragi. 

S-a scumpit ziua de muncă, s-au ieftinit căpşunile

Agricultorii din Polovragi sunt nevoiţi să vândă căpşunile la jumătate de preţ faţă de piaţă întrucât în această perioadă au foarte mult de muncă. Deşi recolta este mult mai bună decât anul trecut, oamenii se aşteaptă ca veniturile lor să fie mai mici, mai ales că zilierii cer mai mulţi bani pentru cules. Claudia Mihăescu din Polovragi a cultivat cu căpşuni o suprafaţă de 4000 mp şi crede că va termina culesul abia spre sfârşitul lunii. „Anul acesta producţia este mult mai bună, dar noi vindem la jumătate de preţ faţă de anul trecut. Nu putem merge în piaţă cu căpşunile pentru că mesele sunt deja ocupate de intermediari. În plus, dacă am reuşi să obţinem am obţine o masă, iar intermediarii au câte 4-5 mese şi distribuie altfel marfa. Nu ne aşteptăm la venituri foarte mari pentru că s-au ieftinit căpşunile, dar s-a scumpit ziua de muncă. Fără 50 de lei pe zi, mâncare, băutură şi ţigări nu vine nimeni la muncă. Suntem nevoiţi să luăm oamenii la muncă pentru că avem comenzi mari, iar în câteva ore trebuie să umplem zeci de lădiţe”, a declarat Claudia Mihăescu.

Se premiază cea mai gustoasă căpşună

Căpşunarii din Polovragi se pregătesc de sărbătoare. Duminică, va avea loc prima ediţie a Sărbătorii Căpşunilor de Polovragi. La evenimentul ce se va desfăşura la Pensiunea Castania sunt aşteptaţi căpşunarii cu cea mai frumoasă producţie. „La Sărbătoarea Căpşunilor vor fi organizate expoziţii cu vânzare a renumitelor soiuri de căpşuni, expoziţii cu vânzare a mierii de albine, fructe de pădure şi produse derivate din căpşuni: dulceţuri, siropuri şi compoturi. De asemenea, vor fi organizate concursuri cu premii, precum: „Cea mai gustoasă căpşună de Polovragi” şi „Frumoasa tartă de căpşuni cu miere de albine”. Va fi şi un spectacol de muzică şi dansuri populare oferit de Ansamblul Folcloric „Cheile Olteţului”. Nu vor lipsi nici firmele cu utilaje agricole şi pesticide”, a precizat viceprimarul Constantin Tîrlea.

Vizualizări: 228

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: