Obicei din vremea colectivizării: Cultivă cartofi la poartă!

Fiecare bucată de pământ trebuie valorificată sau cel puţin aşa lasă impresia gorjenii din zona Hurezani-Stoina. Dacă în alte localităţi oamenii păstrează terenul din faţa curţilor pentru flori sau plante ornamentale, în această parte a judeţului se cultivă cartofi la poartă. Bătrânii spun că acest obicei se păstrează de pe vremea colectivizării şi că recolta este mai bogată atunci când se cultivă în spaţii improprii.

Cultivarea cartofilor la poartă este o tradiţie pentru gorjenii din zona Hurezani Stoina. Oamenii spun că acest obicei se păstrează încă de pe vremea colectivizării când fiecare bucată de pământ se valorifica. „Se pun cartofi la poartă încă de pe vremea colectivizării. Demult, aveam recoltă mult mai bogată la poartă decât în grădini. Cartoful se cultivă pe pământuri bolovănoase, unde nu se pot semăna seminţe mici ale altor plante agricole. În plus, aici nu-i mănâncă nici animalele”, a declarat un localnic din Hurezani.

Agricultorii din această zonă nu sunt de acord cu plantarea arborilor ornamentali pe marginea drumurilor. „Nu ne trebuie pomi care nu produc nimic pe marginea drumului. Dacă s-ar pune pruni, cireşi sau măcar meri ar fi altceva, dar aşa de ce să se pună cine ştie ce copaci? La noi, toată lumea pune cartofi la poartă, mai ales dacă nu are copaci. Acolo unde sunt copaci e umbră şi nu se fac cartofii. Eu, una, nu am mai pus cartofi la poartă de vreo doi ani. Ultima dată, din cauză că este umbră, am luat doar un coş de cartofi de la poartă. Alţii iau cu sacii, la poartă e şi mai uşor de scos cartofii decât dacă îi ai pe loc undeva. Ieşi repede din curte scoţi un cuib de cartofi şi pui în tigaie. N-are nimeni nimic cu tine. De multe ori parcelele cu cartofi arată mult mai frumos decât buruienile”, spune o femeie din Stoina.

În condiţiile în care majoritatea localnicilor consideră că acolo unde sunt cartofi la poartă sunt case de oameni gospodari, alţii cred că se strică aspectul estetic al localităţii. „Cum să cultivi cartofi la poartă? La poartă trebuie puse flori sau plante ornamentale. După părerea mea, cred că nu ar trebui să fie lăsaţi să pună legume la poartă. Ce ar fi dacă în loc de trandafiri am pune şi noi la poartă fasole pe arac sau roşii ori dovleţi? Poate unii pun cartofi la poartă ca să vadă lumea că sunt harnici, iar în curte au buruieni”, s-a revoltat o tânără din Căpreni.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: