Pomii fructiferi din mai multe localități din Gorj, afectați de ger

Pomii fructiferi care au apucat să înflorească ar putea avea de suferit după valul de ger din ultimele nopți. Unii pomicultori din Gorj se tem că nu vor culege o recoltă prea bogată, în special, cât privește caisele, cireșele, piersici sau corcodușe. 

În localitățile de sub munte, s-a așternut un strat subțire de zăpadă. În Mușetești, de exemplu, livezile au arătat ca într-o zi de iarnă. "Corcoduşii, caişii şi piersicii sigur vor avea de suferit. Nu mă așteptam să mai vină zăpada deși e zăpadă bătută de vânt de la munte. Dacă va mai continua așa se compromite totul, că a prins pomii în floare. Important e să nu plouă și să înghețe. Suntem la mâna naturii", a spus un localnic. 

Și în Rugi, a fulguit și au fost minus 5 grade, noaptea trecută. Oamenii se tem că dacă oscilațiile vor continua, cireșii cu care se mândresc ar putea avea de suferit. "Dacă două zile mai ţine, deja a început să înnegrească vârful şi se duce totul. Vom avea cireșe de import, că altă variantă nu mai avem. Noi din asta trăim, din pomicultură că porumbul nu se face aici, în vârful dealului. Ne rugăm sa nu mai fie frig că altfel pierdem tot. Pe vremuri, făceam focuri în livada, acum nu mai avem voie că acel fum poluează", a spus Gheorghe Sichitiu, localnic din Rugi. 

Specialiștii spun că, în acest moment, nu vorbim de pomi fructiferi compromiși. "Dacă apar asemenea temperaturi negative, e posibil să afecteze şi producţia de măr care e în faza de îmbobocire. Ar putea şi cireşii pentru că sunt şi ei în faza de îmbobocire. La unele soiuri timpurii, floarea e deschisă. Ultima brumă s-a înregistrat prin anii 50, la 29 aprilie. Deci ne putem aştepta la surprize şi în continuare, respectiv luna aprilie", a spus Ion Călinoiu, directorul Stațiunii Pomicole Târgu Jiu.

Galerie foto



Vizualizări: 2,356

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: