Pompierii, prea puţini la atât de multe incendii!

Judeţul întreg este cuprins de la un capăt la altul de diferite focare, mai mari sau mai mici, numărul acestora fiind ieri atât de mare încât Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj s-a văzut nevoit să constate la sfârşitul zilei că toate echipele de intervenţie erau prezente în teren, la diferite solicitări primite pentru stingerea unor incendii.

Aproape 150 de oameni au fost implicaţi în acţiunile respective, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj, Mihai Avramescu, menţionând că pompierii nici măcar nu mai ajung la toate intervenţiile la care sunt solicitaţi.

„Sunt foarte multe focare, de dimensiuni mai mari sau mai mici, iar noi ne implicăm în limita forţelor disponibile, în situaţiile considerate cele mai periculoase. Sunt cazuri în care echipajele au plecat de la un incendiu la altul fără să mai revină la bază. Maşinile au fost alimentate cu apă din surse găsite în diferite locaţii, situaţia din teren impunând mobilizarea tuturor efectivelor dintr-un schimb”, spune Avramescu. Pompierii au alergat în stânga şi-n dreapta, cum se spune, dar doar pentru a preveni producerea unor pagube materiale.

Primarul din Ciuperci, la incendiu

La Ciuperceni, unde un incendiu a distrus peste 10 hectare de vegetaţie uscată şi pădure, iar flăcările ameninţau să ajungă la casele oamenilor, localnicii şi primarul au fost cei care au intervenit pentru a limita dezastrul. Cu găleţi, lopeţi şi furtunuri de apă, oamenii s-au mobilizat şi au înjurat de mama focului pe cel care a declanşat incendiul, deşi nimeni nu-l ştia.

Poliţiştii au deschis anchete pentru fiecare foc în parte, zece gorjeni alegându-se cu dosare penale în care sunt acuzaţi de distrugere din culpă. Alţi 12 au primit amenzi de până la 6000 de lei pentru incendierea necontrolată a miriştilor. Au fost însă şi cazuri în care focul a izbucnit accidental şi nu a fost de mari proporţii, la Câlnic, de exemplu, un bătrân căruia i-a murit soţia a plecat în pădure după flori de primăvară. Omul avea cu el o lumânare aprinsă, pe care a scăpat-o însă, iar flăcările s-au extins imediat, pagubele fiind însă minore pentru că sătenii au sărit şi l-au ajutat să stingă incendiul până nu era prea târziu.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: