Pompiliu Ciolacu se mândreşte cu arborele genealogic

Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor Târgu Jiu, este cuprins de nostalgie în preajma sărbătorii “Pelerinaj de suflet românesc” care va avea loc, în acest week-end, în Poiana lui Mihai Viteazul de la Schela. Acesta se mândreşte cu faptul că rudele sale au realizat monumentul marelui voievod. Pompiliu Ciolacu spune că a moştenit interesul pentru cultură şi pentru arta tradiţională de la bunicii şi unchii săi, cei care au bazele mai multor biblioteci din judeţul Gorj.

Pompiliu Ciolacu va urca împreună cu familia sa, în acest week-end, la Poiana lui Mihai Viteazul pentru a participa la manifestările evocatoare închinate marelui voievod. Pe lângă faptul că este pasionat de istorie, directorul Palatului Copiilor din Târgu Jiu, va profita de această sărbătoare şi pentru a-şi elogia rudele, unchii din partea mamei fiind realizatorii monumentului din Poiană. Pompiliu Ciolacu îşi aminteşte că realizările culturale ale familiei sale au constituit un motiv de mândrie pentru el şi verişorii săi, încă de la vârsta copilăriei. “De fiecare dată când urc în Poiana lui Mihai Viteazul sunt foarte emoţionat şi în acelaşi timp mă mândresc cu faptul că unchii mei din partea mamei, fraţii Constantin şi Ion Lupulescu, au fost fondatorii monumentului lui Mihai Viteazul. Bunica mi-a spus că s-a muncit foarte mult pentru realizarea acestuia. Din cauza lipsei transportului, oamenii au făcut zeci de drumuri pentru a urca fiecare piatră în parte, monumentul fiind realizat acolo, după ce s-au cărat materialele cu braţele şi cu ajutorul cailor. Fiind copii, eu şi verişorii mei, mergeam în Poiana lui Mihai Viteazul ca să vedem locul unde i-a murit calul domnitorului şi de fiecare dată ne făleam când vedeam numele unchilor noştri trecute pe monument”, a declarat Pompiliu Ciolacu. La vremea când au realizat monumentul fraţii Constantin şi Ion Lupulescu erau studenţi, primul la medicina militară, iar celălalt la drept. Ambii s-au remarcat în cultura gorjeană şi prin faptul că au înfiinţat mai multe biblioteci din judeţ, aducându-şi aportul inclusiv la realizarea Bibliotecii Judeţene “Christian Tell”. “Unchiul meu, Ion Lupulescu, a murit de tânăr, pe front, în Rusia. Fratele său i-a continuat proiectele înfiinţând mai multe muzee săteşti, contribuind inclusiv la realizarea Bibliotecii Judeţene “Christian Tell”, a precizat Pompiliu Ciolacu.

Aşchia nu sare departe de trunchi

Şi cum arborele genealogic i-a fost favorabil, Pompiliu Ciolacu a moştenit pasiunea pentru cultură a familiei. Acesta a contribuit la realizarea mai multor muzee din Gorj, două dintre ele devenind foarte renumite. Este vorba despre Muzeul Costumului Popular Gorjenesc de la Tismana şi Muzeul Crucilor de Lemn, din zona Târgu Cărbuneşti. Chiar dacă s-a legat sufleteşte de fiecare muzeu la realizarea căruia a contribuit, atunci când trece pragul muzeului de la Tismana are o senzaţie aparte. “La muzeul de la Tismana am expus un costum popular purtat de bunica mea. De fiecare dată când îl văd îmi amintesc de dânsa. Eram foarte ataşat de dumneaei, iar pasiunea pentru artă cred că i-am moştenit-o. Una dintre cărţile mele chiar le-am dedicat-o tatălui şi bunicii mele de dorul cărora nu mă voi vindeca niciodată”, a declarat Pompiliu Ciolacu.

SPECTACOL

În Poiana lui Mihai Viteazul va avea loc un adevărat spectacol. Folkişti precum Ducu Bertzi, Emeric Imre, Dan Vană şi Doru Stănculete vor intrepreta cântece patriotice. Lor li se va alătura şi Pompiliu Ciolacu jr. La rândul său, Pompiliu Ciolacu senior va recita o poezie patriotică.

Vizualizări: 342

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: