Ponta, premier pe mai departe! Șova tot sub control judiciar!

Zi complicată ieri pentru principalii protagoniști din dosarul ce îl are ca inculpat pe premierul Victor Ponta, alături de senatorul Dan Șova și șefii complexurilor energetice de la Turceni și Rovinari, Laurențiu Ciurel, Dumitru Cristea și Octavian Graure. Procesul lor a început la Înalta Curte de Casație și Justiție, completul care va da un verdict în acest dosar fiind cel cu numărul 13.

Prima decizie luată de judecători a fost să mențină controlul judiciar pentru Șova, ceea ce presupune inclusiv că fostul ministru al transporturilor nu are voie să ia legătura cu fostul său partener și bun prieten Victor Ponta.  Menținerea măsurii controlului judiciar vine în contextul în care, în primăvară, parlamentarii au refuzat ridicarea imunității parlamentare a lui Șova, procurorii cerând la vremea respectivă încuviințarea arestării preventive a acestuia. Instanța îi interzice în mod expres lui Șova să ia legătura cu Ponta sub orice formă, fie direct, fie indirect, acesta neavând voie nici măcar să se apropie de deputatul de pe Colegiul 6 Târgu Jiu.

Șova dorea să își recapete libertatea de mișcare, lucru neacceptat de judecătorul de drepturi și libertăți, care, într-o ședință de cameră preliminară a decis să nu accepte solicitările formulate de inculpat. „...respinge, ca neîntemeiată, cererea formulată de inculpatul Şova Dan-Coman de modificare a obligaţiei prevăzute de art. 215 alin. 2 lit. d C.pr.pen. impusă pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, în sensul înlăturării interdicţiei de a se apropia de inculpatul Ponta Victor Viorel şi de a comunica direct sau indirect cu acesta", se arată în decizia judecătorului de cameră preliminară.

Fără demisii

Ieri a fost și ziua în care Șova și Ponta au trebuit să apară în spațiul public, fiind întrebați de jurnaliști dacă se gândesc la eventuale demisii, date fiind problemele penale pe care le au. Dacă pe vremuri ei îi criticau pe toți „penalii” indiferent de probele care erau împotriva acestora la dosar, acum ambii rămân mai departe în funcțiile publice, Șova fiind senator, iar Ponta pe mai departe deputat de Târgu Jiu și prim-ministru al României.

În timp ce Şova era la instanță pentru a încerca să scape de controlul judiciar, Ponta era la ședința Comitetului Executiv Național al PSD, unde partidul de guvernământ a decis cu unanimitate să îl susțină în continuare în funcția de premier. „Mergem mai departe” a spus Ponta, el menționând că rămâne în fruntea Guvernului atâta timp cât are sprijin pentru așa ceva, dar și pentru că România are nevoie de stabilitate, o „stabilitate” care face praf însă în străinătate imaginea pe care o are țara noastră în ochii cancelariilor occidentale, Ungaria fiind prima țară care ne-a bătut deja obrazul pentru că avem un premier judecat pentru fapte de corupție.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: