Porcii se vând mai bine pe internet decât în târguri

Numărul ţăranilor care vin în târguri să-şi vândă porcii scade de la an la an. Asta în condiţiile care de Crăciun se sacrifică zeci de mii de porci. Decât să îngheţe de frig şi să plătească taxe de intrare în târguri, crescătorii preferă site-urile de anunţuri. Oamenii spun că vânzările pe internet merg mult mai bine decât cele din târguri. Pentru a fi cât mai convingători crescătorii fac poze porcilor din ogradă şi la postează pe internet. Nu lipsesc nici menţiunile referitoare la hrana bio cu care au fost crescute animalele.

Târgul online are tot mai multă priză în rândul crescătorilor de animale. Dacă până acum oamenii mergeau în oboare pentru a-şi vinde porci, acum gorjenii stau acasă şi negociază preţul la telefon. Un fermier din Stăneşti spune că a reuşit să vândă un porc în două zile de la postarea anunţului pe internet. „Anul trecut a fost pentru prima dată când am scos la vânzare porci pe internet. Mi-au spus şi mie copiii că aşa se procedează în vremea de azi. Tot ei mi-au postat şi anunţul pe internet, după ce trei săptămâni am umblat cu un porc prin târguri şi nu am reuşit să-l vând. Am văzut că merge treaba şi am procedat la fel şi acum. Am crescut trei porci, iar doi vreau să-i vând de Crăciun. I-am pozat cu telefonul, am dat anunţul pe site-ul tocmai.ro de două zile şi m-au sunat vreo 8 persoane. Unul dintre porcii mei este ca şi vândut, m-am înţeles cu omul la preţ şi urmează ca la sfârşitul săptămânii să vină să-l ia. Cu internetul îţi faci treaba mai uşor, nu mai stai prin frig, nu mai umbli după acte de la veterinari, nu mai plăteşti transportul şi nu plăteşti taxe la intrare în târg”, a declarat gorjeanul.

Pe internet porcii se vând cu 10 lei/kg, însă crescătorii sunt dispuşi la negocieri de  până la 8 lei/kg. Ba mai mult, se oferă să-i şi taie în propria gospodărie şi chiar să le ţină cârnaţii la fum. Pentru a-şi atrage clienţii vânzătorii fac menţiuni referitoare la hrana bio cu care au fost crescuţi porci. „Vând porc pentru tăiat de Crăciun, crescut cu zer de la 5 vaci”, sună un anunţ. Nu lipsesc nici detalii referitoare la calitatea cărnii. „Vând 5 porci de casă din rasa pietran - care prin sacrificare dau carcase cu un procent foarte ridicat de masă musculară circa 80-85%. Animalele sunt crescute în cele mai bune condiţii. Greutatea relativa este în jurul valorilor 200-220 kg. Preţul negociabil este in jurul valorii de 10lei/kg”, precizează un alt gorjean tot prin intermediul internetului.

ESTIMĂRI

Potrivit estimărilor Direcţia Sanitar - Veterinare Gorj, aproximativ 55.000 de porci vor fi sacrificaţi de Crăciun, la nivel judeţului. „În evidenţele noastre avem în jur de 55.000 de porci care vor fi sacrificaţi de Crăciun. Numărul acestora poate fi însă mult mai mare. Noi vorbim de porcii crotaliaţi din gospodăriile populaţiei. La ora actuală, toate circumscripţiile sanitar-veterinare sunt pregătite pentru efectuarea examenului trichineloscopic, însă ne aşteptăm la o activitate intensă după data de 1 decembrie. La circumscripţiile de stat taxa va fi de 9 lei, iar la cele private va fi în jur de 10 lei”, a declarat Ion Iliuţă, directorul DSV Gorj.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: