Poşta Română, privatizată până la finele anului 2015

Compania Poşta Română va fi privatizată până la sfârşitul anului 2015. Afirmaţia îi aparţine directorului general al companiei, Alexandru Petrescu, care a fost zilele trecute la Târgu Jiu. Petrescu a ţinut să menţioneze că privatizarea nu înseamnă reduceri de personal, ci dimpotrivă o creştere a gradului de investiţii la nivelul companiei. Directorul companiei a precizat şi faptul că, după cinci ani de pierderi, Poşta Română va încheia acest an cu un profit ce depăşeşte 14,5 milioane de euro.

Directorul Companiei Poşta Română, Alexandru Petrescu, a precizat că există deja o ofertă pentru privatizarea companiei. Oferta a venit din partea poştei belgiene, iar în acest moment este analizată la nivel central. Petrescu a ţinut să precizeze că o eventuală privatizare anul viitor nu aduce cu sine reduceri de personal. „Datoria noastră este să avem un proces de privatizare transparent, deschis, bazat pe principii de obiectivitate şi competitivitate. Există deja o depunere de ofertă neangajantă din partea poştei belgiene Bi Post. Analizăm oferta lor şi urmează privatizarea să-şi ia propriul curs. Noi nu previzionăm niciun fel de reduceri de personal. Un nou acţionariat va veni cu o nouă strategie şi, din punctul nostru de vedere, cooptarea noului acţionariat nu va presupune ca şi soluţie de redresare imediată a companiei eliberarea de personal. Conform calendarului, urmează să se ia o hotărâre privind privatizarea undeva la începutul trimestrului doi al anului 2015, dar este un scenariu destul de dificil”, a declarat Alexandru Petrescu, directorul general al Companiei Poşta Română.

Sindicatele vor lupta cu noul patron

Prezent şi el la Târgu Jiu, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, Matei Brătianu, a declarat că privatizarea a fost impusă de Fondul Monetar Internaţional. Acesta a mai spus că nu ştie cu ce gânduri vine noul patron al companiei însă sindicatele nu vor permite reduceri de personal. „Privatizarea în sine nu presupune reduceri de personal, dar după ce vine noul patron nu se mai ştie. În momentul acesta este om pe loc. În momentul în care vine noul patron va fi lupta sindicatelor cu noua conducere în cazul în care va dori să reducă nejustificat locurile de muncă”, a declarat Matei Brătianu.

Condiţii de privatizare

Alexandru Petrescu a precizat care sunt condiţiile de privatizare dar şi proiectele pentru anul viitor. „Este pentru prima oară când în România se va face o privatizare în sensul că banii pe care îi va plăti investitorul pentru a prelua acţionariatul companiei nu vor intra în bugetul ţării, ci pentru modernizarea Poştei Române, deci toată suma pe care o plăteşte va intra în companie pentru modernizare. Anul 2015 va fi anul diversificării. Este anul în care ne vom lansa cu anvergură importantă în piaţa de brokeri, vom fortifica zona de curierat şi de prioripost, este anul diversităţii în servicii şi produse poştale”, a declarat Petrescu.

PROFIT

Conducerea companiei Poşta Română a menţionat că anul 2014 este primul după cinci ani de pierderi în care compania a înregistrat profit şi nu unul nesemnificativ. „Dacă anul 2013 a fost un an dureros pentru noi toţi pentru că am avut parte de o concediere colectivă, am avut parte de negocieri cu toţi furnizorii pentru a scădea costurile companiei, 2014 a fost anul creşterilor de venituri, am reuşit să concretizăm o serie de venituri importante pentru companie, aşa cum a fost distribuţia cuponului social, distribuţia cardului de sănătate. Anul 2014 este primul an în ultimii şase ani în care anticipăm un profit pentru compania Poşta Română care se situează la 14,5 milioane de euro după cinci ani de pierdere anuală”, a declarat Alexandru Petrescu, directorul Companiei Poşta Română.  

Vizualizări: 193

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: