CE Oltenia, pierdere uriaşă la 9 luni

Complexul Energetic Oltenia a înregistrat o pierdere de 290 milioane lei, circa 66 milioane de euro, la 9 luni, faţă de un câştig de 106 de milioane de lei în perioada similară a anului trecut. Reprezentanţii CE Oltenia speră că vor putea acoperi până la sfârşitul anului măcar pierderea din exploatare.

La 6 luni societatea a avut o pierdere de 193 de milioane de lei. Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia, a declarat recent că este posibil să fie pe plus la sfârşitul anului şi că în noiembrie a avut un profit uriaş, 15 milioane de euro. Chiar şi aşa, este nevoie de un miracol pentru ca această societate să termine pe profit.  De asemenea, potrivit informaţiilor din Ziarul Financiar, pe un trend negativ s-a aflat şi businessul companiei, cifra de afaceri scăzând în perioada analizată cu 5%, până la 1,76 miliarde de lei. „Justificarea evoluţiei acestor indi­catori este scăderea preţului la vânzarea la energie electrică faţă de cel prog­nozat prin buget şi înregistrarea în 2014 a cheltuielilor cu certificatele de emisii de dioxid de carbon aferente anului 2013, în vederea conformării cu nor­mele europene“, explică reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia. 

Vor să acopere pierderea din exploatare

Directorul Diviziei Energetice, Aurel Medinţu, spune că se va recupera pierderea din exploatare. Dar rezultatul final va lua în calcul şi rezultatul financiar. Din bilanţul din 2013 rezultă că exact acest rezultat financiar, bun, a ajutat compania să apară cu un profit de 4,5 milioane de lei. CE Oltenia avea de fapt o pierdere de 28 de milioane din exploatare, dar care a fost acoperită de profitul financiar.  „Noi suntem în luna a 12-a. Rezultatul acesta la 9 luni se cunoaşte de foarte mult timp. Pierderea există, o parte este financiară. Am zis cât e pierderea CO2 şi a rezultat că, de fapt, pierdere din producţie era vreo 68 de milioane. În luna octombrie am recuperat vreo 40 de milioane, luna noiembrie a fost mai bună decât octombrie, iar decembrie după cum se prezintă poate să fie la nivelul lui octombrie sau noiembrie. O să vedem la sfârşit, cu siguranţă situaţia va fi mai bună decât la 9 luni. Noi am făcut un plan în aşa fel încât să recuperăm până la finalul anului toată pierderea acumulată de începutul anului în sectorul de producţie, rămânând pierdere curată numai pierderea financiară şi pierderea datorită certificatelor de CO2, pe care nu le putem acoperi din venituri”, a declarat Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energetice a CE Oltenia.   

VÂNZĂRI

În primele nouă luni ale anului Complexul Energetic Oltenia a vândut 8 TWh de energie electrică, mai mult faţă de cei 7,4 TWh de energie din perioada similară a anului trecut, dar preţul mediu de vânzare a fost de 200,6 lei pe MWh, faţă de 227,75 de lei în primele trei trimestre din 2013.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: