Potârcă – o zi, două procese şi o grămadă de interceptări!

Zi aglomerată vineri pentru „Obama” de Meteor, Constantin Ninel Potârcă fiind aşteptat să fie prezent la două procese pe care le are pe rolul Curţii de Apel Craiova. Intrat într-un con de umbră după ce a fost băgat după gratii, având de executat 6 ani de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală, anul acesta are toate şansele să mai primească un spor pentru că celelalte două dosare în care a primit condamnări pe fond sunt şi ele aproape de finalizare.

 Fostul candidat la Preşedinţia României, singurul gorjean get-beget care s-a aruncat într-o asemenea bătălie politică, are vineri de dat socoteală în faţa a două instanţe de judecată. Unul dintre dosarele în care este judecat vizează acuzaţii de evaziune fiscală cu un prejudiciu de circa un milion de euro, acesta fiind dosarul în care Potârcă trimitea către IPJ Gorj saci de acte contabile în speranţa că îi va „lămuri” pe anchetatori cu privire la nevinovăţia sa. El cerea la acel moment să fie trimis mai repede în judecată, lucru care s-a şi întâmplat, fiind condamnat din nou la închisoare cu executare, aşa cum s-a întâmplat şi în celălalt dosar, cel în care e acuzat că i-a dat mită lui Matei Catrinoiu. Lichidatorul judiciar a primit 5000 de lei drept şpagă pentru a gestiona firmele afaceristului din Meteor aşa cum dorea el, Potârcă negând însă că așa ar fi stat lucrurile. A primit 3 ani de închisoare la Tribunalul Gorj și a contestat decizia, dosarul fiind acum la Curtea de Apel Craiova.

 Discuții de milioane de euro

De când are problemele legate cu şpaga dată lui Catrinoiu, Potârcă le-a cerut mereu judecătorilor să urmărească înregistrările audio şi video făcute de DNA şi SRI în acest dosar pentru a se convinge de nevinovăţia sa. La termenul de vineri instanţa din Bănie chiar asta a stabilit că va face. „Acordă termen la 26 februarie 2016, ora 9,00 pentru audierea suporţilor optici”, se arată în ultima decizie luată de instanţă în acest caz. „Suporții optici”, adică înregistrările de la dosar, s-ar putea să nu îi fie însă tocmai favorabile la dosar. Interceptările și stenogramele depuse de anchetatori pe masa judecătorilor arată că „Obama” era dispus să se „înţeleagă” cu Catrinoiu chiar cu prețul câtorva hectare de teren la Arad, acolo unde firmele sale au pus la pământ fostul combinat chimic și l-au vândut la fier vechi şi pentru care şi execută pedeapsa de 6 ani.

„Inculpatul a încercat să-l atragă pe lichidator de partea sa, aducând în discuție un teren în suprafaţă de 50 ha pe care l-ar deține în județul Arad și pe care l-a estimat la valoarea de 5 milioane euro, propunându-i să-i acorde 5% din valoarea acestei tranzacţii cu titlu de onorariu de succes”, se arată în motivarea deciziei instanței de la Târgu Jiu de condamnare la 3 ani de închisoare a inculpatului.

 Interceptări

Pe unul dintre „suporții optici”, cel inscripționat „DNA DP 319/P/2013 S1 înregistrare ambientală 13125_002.mp3”, judecătorii au parte de următoarea discuție pe care Constantin Ninel Potârcă a avut-o cu o „doamnă”, dar și cu Catrinoiu Matei, atunci când a negociat „prețul” pentru care lichidatorul judiciar urma să renunțe la administrarea firmelor lui „Obama”.

DOAMNĂ: Aperi interesele asociaţilor! Şi faci cerere către îîî…judecător, să se iniţieze acţiune de recuperare a terenului, de anulare a…actului fraudulos…

P.N.C.: Păi, nu facem…(neinteligibil)…

DOAMNĂ: Gata, deci trebuie …

P.N.C.: …(neinteligibil)…sunt zece…

DOAMNĂ: Da…ne daţi toate actele, îi spuneţi lui domnul C. ce vă trebuie…

P.N.C.: Doamnă, cincizeci de hectare…

DOAMNĂ: …(neinteligibil)…

P.N.C.: …cincizeci de hectare cu zece euro, sunt cinci milioane…

DOAMNĂ: …vorbesc serios…

DOAMNĂ: …dacă nu vreți…

DOAMNĂ: …de ce să renunțăm așa ușor?

P.N.C.: …sunt cinci milioane de euro…

DOAMNĂ: …de ce să renunțăm?

P.N.C.: Sunt…

P.N.C.: Păi, cum să renunț?

DOAMNĂ: Hai, mă, că luăm noi…

P.N.C.: …cinci milioane…pe cuvântul meu, am zis!

DOAMNĂ: …deci, promit că-ți dă tot sprijinul…

P.N.C.: …știi ce am zis?…sunt cincizeci de hectare…ia-ți zece, douăzeci și …(neinteligibil)…

DOAMNĂ: Nu-i dăm nici un zece, nici un douăzeci…

DOAMNĂ: …nu, domne, lasă nimica, că e bine…da! Da! …(neinteligibil)…

DOAMNĂ: Domne, să-și ia…îîî…cinci la sută din vânzare…

P.N.C.: Păi, să ia!

DOAMNĂ: Și…

P.N.C.: Păi, să ia!

DOAMNĂ: …(neinteligibil)…povestea!

P.N.C.: Da′ asta am zis!

DOAMNĂ: Onorariu, de…(neinteligibil)…

DOAMNĂ: Gata, deja îi pregătim ălea, când ne vedem pe întâi, vorbim și asta…înțelegi?

P.N.C.: Da′ asta am zis!

DOAMNĂ: Înțelegi? Dacă…

P.N.C.: Păi de…a…terenul ăla, acolo, e valoare mare!

A picat pe tehnică

Potârcă nu a bănuit o clipă că era „lucrat” și a picat pe tehnică, mai ales că Matei Catrinoiu a știut să ducă discuția în direcția care îi interesa pe anchetatori, mai ales că avea experiență din alte denunțuri pe care le făcuse în trecut. O discuție dintre ei arată cum s-a ajuns la șpaga de 5000 de lei.

C. M.: Gata domne, hai zii mata, mi-ai zis atunci care e treaba, și eu n-am…..

P. C.: OK. Deci hai să terminăm treaba asta, ce-ai muncit….

C. M.: Eu n-am, nu știu ce și cum, ce gândești matale și ăsta…situația este așa cum este, eu am spus, n-am nimic cu nimeni, eu îmi doresc să rămân om până la capăt…

P. C.: Eu vreau, pentru muncă, ce-ai muncit, n-avem noi treabă cu oamenii, oamenii își fac treaba înainte, își fac….să nu ne….

C. M.: Păi ce-ai de gând? Ce te gândești matale și ăsta. Asta este, enorm de muncă.

P. C.: Dacă o fi să luăm terenul înapoi, ceea ce e foarte greu, să recuperăm terenul de la Arad, după aia începe altă discuție, dacă nu vrei matale să continui să-l aduci înapoi, ceea ce e foarte greu, e luptă mare…

C. M.: Mata îmi propusesei altă chestie, ai un gând să vină altcineva în dosar?

P. C.: Da, asta am zis, dacă….Am spus să nu fii tot dumitale….

C. M.: Ce s-a muncit în dosarul ăsta, cam auzirăți ce fac pe-aici, nu e treaba mea și…

P. C.: Te retragi, că am făcut cerere, pe aia ne judecăm în apel și numește pe altul și gata.

C. M.: Și dacă ai de gând asta, ce propunere ai, pe cine ai…eu n-am ce să zic, mie îmi pare rău de oameni…

P. C.: Zii, e munca dumitale….

C. M.: Eu n-am ce să zic.

P. C.: Ce-ai făcut…

C. M.: Sunt cinci ani de muncă, experți plătiți, tot felul de acțiuni și de-astea, nu știu. Treburile astea, e și cam contrar legii retragerea mea.

P. C.: Păi nu contrar, tot ne judecăm la Curte pe schimbare, domne nu mai pot, nu mai vreau și cu asta basta. Renunț….dar cum e mai bine, adică mata știi cum e mai bine să fie, eu nu zic că domne, așa!

(…)

P. C.: Să tragem linie odată între noi, cât e munca, ce-ai muncit, ce-ai făcut și vedem, cât costă, terminăm, îți plătesc cât e și gata.

C. M.: Păi zii să văd și eu la ce te gândești, că așa….

P. C.: Acum dacă e, îți spun sincer, nu mai e cum a fost odată, bă Potârcă, a avut zeci de mii…, mi-au luat finanțele banii, am pierdut banii, conturi blocate, n-am putut să fac nicio activități, toate ăstea ale mele sunt luate, că într-adevăr nu mai pot să fiu cum am fost, nu mai am, sunt într-o situație foarte urâtă, foarte urâtă, îți spun sincer, suntem rău, la pământ, n-am făcut o activitate de 4 luni de zile, n-am putut să ies din oraș, n-am avut voie să semnez un act, nimic, nimic…sunt la pământ dar dacă vorbim vedem, fac rost, ne descurcăm și gata.

C. M.: Vino cu o propunere concretă, o analizăm…

P. C.: Bine, într-adevăr, cum să spun, nu pot munca să o plătesc cum ar trebui, că n-am, sunt strâns de gât, îți spun sincer, n-am de unde sunt terminat, nu că mă plâng, ăsta e adevărul, n-am mai făcut nimic prin nicio societate, tot e luat, tot e terminat, dar mă bag și eu, iau de undeva, văd ce facem și ….vreau când trecem pe stradă să ne salutăm.

C. M.: Păi e normal.

P. C.: Eu nu vreau să te ocolesc, mata să mă ocolești.

C. M.: Să văd la ce te gândești, ca la prieteni nu ca la dușmani.

P. C.: Nu ca la dușmani, dar crede-mă că într-adevăr de-asta îți spun, n-am crede-mă, uite te duc la mine acasă, nu mă plâng, n-am gazele plătite….

C. M.: Retragerea trebuie făcută înainte de 28, dacă….

P. C.: Da. Eu luni plec, mă duc să rezolv ceva, că nu vreau să-ți fac o ofertă așa și să spui, bă, nu e bine, eu luni mă duc până într-un loc să văd ce mișcă acolo și săptămâna viitoare vreau să ne vedem și vedem cum facem, să văd ce rezolv eu acolo, ca să mă pronunț pe o sumă. Că sincer așa cum să-ți spun, mă duc să văd, să mișc ceva, să am banu, poftim, să tragem linie și ce vorbim, vorbim.

C. M.: Nu știu, acum la ce te gândești, nu știu, cam unde te situezi, dar…

P. C.: Domnele, ai dreptate, ești de atâția ani în dosarul ăsta, drumuri la Tribunal, la ălea, la ălea, timp, într-adevăr, eu vreau să acopăr chestiile ăstea, înțelegi, munca dumitale, dar aș vrea să fie mai în plus, dar n-am, sunt și eu strâns, dacă mă crezi, că nu sunt omul ăla, să mă plâng și să fiu plângăreț. Îți spun adevărul că ăsta este, adică, sunt într-o situație foarte urâtă, adică cu financiar…dar ne înțelegem și cât pot, pot. Dacă mai pot să fac ceva pe viitor vedem. Ce pot să fac în momentul de față, să zic așa, în momentul acesta, că poate peste o săptămână sunt altfel, știi cum e cu sacul de făină, când ai făină bagi mâna în zahăr, când nu ai ce poți să faci. Îți dau 200 de milioane să terminăm treaba, să rămânem prieteni, că n-am mai mult, n-am de unde crede-mă, uite îți dau cuvântul meu de onoare și de om să te duc la mama să vezi că are gazele tăiate, pe…la barieră, unde stă a bătrână! N-am, ne-au luat tot, n-am de unde, datorii la țigani, probleme peste tot și n-am de unde, mata crezi că toate sumele ălea care erau contestate, erau, dă-le dracu erau pe hârtie, știi cum e vorba, adevărul e altul, că nu te învăț eu pe dumitale, dar nu am că…dacă era cum eram eu înainte, ce ți-am spus eu acum e puțin într-adevăr, dar n-am de unde, n-am de unde mai mult, și vreau să rămânem prieteni, cum să-ți spun, n-am avut nimic cu dumneata, ne-am salutat, ți-ai făcut și dumneata datoria, obligația, poate așa trebuia, poate nu știu… noi nu avem nimic cu oamenii care își fac treaba aici, adică oamenii își continuă treaba, n-avem noi treabă, decât dacă vrei să rămâi, nu-i nicio treabă, rămâi în continuare, cum vrei matale, dar am zis, cum să-ți spun, va fi mai așa cred eu, va fi mai bine așa, că și la omul acela la care ajunge, poate verifică, le ia toate la cap, ia-le toate la mână, toate nebuniile, adică…e nebunie, sau dacă nu rămâi în continuare, plătesc toate cheltuielile lunare, fac și eu rost de bani, vedem, achit, nicio treabă. Dar n-are rost să ne suspectăm, să ne urmărim unul pe altul…

C. M.: O să analizez să vedem cum stau lucrurile….”

Vizualizări: 1,889

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: